Moda devedesetih - hoće li se ravne šiške vratiti??

15:02

Jeste li se nekada upitali kako su se oblačile naše mame i bake u mladosti? Šta je u njihovo vreme bilo moderno, u šta su se momci zaljubljivali, šta je bilo pod obavezno imati u ormaru? Nije odevanje uvek bilo isto, menjalo se sa godinama i generacijama. U raznim krajevima, modna industrija se razvijala, izrađivala novitete, uvodila promene i širila odabir odevnih komada. Neki trendovi, onda isuviše cenjeni, danas su zaboravljeni i ni za živu glavu neko ne bi ponovio neki stari stil. Ali sa druge strane, trendovi se i vraćaju, a kreatori i dizajneri se inspirišu prošlošću i predstavljaju je u duhu današnjice, na taj način vraćajući modu staru po nekoliko decenija, prisećajući se tadašnjih trendova i prilagođavajući ih tom nekom današnjem kriterijumu i ukusu, nekad malo manje ili više śireći granice ludog i kreativnog.

Ja vas danas želim upoznati sa modom jednog nedavnog perioda, u kome su velikog udela imale naše bake i mame. Naravno, i muška ekipa je tu, ali bih želela da pišem danas o ženskoj modi, s obzirom da je za veliku nijansu uvek raznovrsnija, pogotovo u devedesetim godinama prošlog veka. Da, pisaću o devedesetima i njenoj raznolikoj modnoj sceni..
Trendovi ove epohe su najrazličitiji i zaista ima onih koji se meni mnogo dopadaju. Dosta stilova i 'fora' devedesetih godina, oslikava se i na današnju modu, koja sve više poprima 'modernizovani' izlged starih trendova.

ŠIŠKE
Ranije je bilo mnogo moderno imati šiške, i to ne bilo kakve, već ravno sečene i na sredini čela. Iskreno, ovime baš nisam oduševljena, što sam priznala i mami kada sam gledala njene devojačke fotografije.


TEKSAS JAKNA
Neizostavni odevni predmet devedesetih, neizostavni odevni predmet danas. Bilo da su u pitanju muškarci ili žene, teksas jakna je nešto što se prosto kombinuje uz sve i odlično stoji svima. Jedino što su ranije bile malo šire i 'džombastije', dok su danas više uzanije. Ja imam jednu svetlu teksas jaknu koju rado nosim u proleće i ranu jesen.


MINI SUKNJE
Nešto veoma popularno, pogotovo kod devojaka, jesu ove mini suknje. Posebno su favrorizovane od teksasa, što ni danas nije dovedeno u pitanje. Meni su jako simpatične i mogu se kombinovati uz bilo koju majicu i bilo kakve cipele. Jednio nije dobro ako se promaši dužina, odnosno ako se nose izuzetno kratke, što je danas, nažalost, neredak slučaj.





JEDNOBOJNI KOMPLETI
Još jedna modna caka koja je bila izuzetno moderan, a i danas je. U pianju su jednoibojni kompleti, koji su se uglavnom sastojali dd bluze ili majice i suknje do kolena u istoj boji. Meni se jako dopada ovaj trend, ali samo ako se monotonost razbije nekim interesantnim i upadljivim aksesoarom. 


'ALL JEANS'
Teksas košulja, jakna istog materijala, i farmerke? Doskora nezamislov spoj, ali s obzirom da nam se moda devedestih polako uvlači pod kožu, i danas je jako dopadljivo obući se od glave do pete u džins. Naravno, bez preterivanja... Meni je slatko obući farmerke, starke, simpatičnu majicu i teksas jaknu. Mislim da je to pun pogodak.



SOMOT
Moram priznati da nisam preveliki ljubitelj ovog materijala, iako su i danas moderne somotske pantalone. Kao mala sam ih imala, ali nekako se nisam nikada osećala skroz prijatno u njima, ne znam zašto. U svakom slučaju, žene su, pored pantalona, preferirale da nose i somotske sakoe, što može izgledati jako lepo ako se ukombinuje na pravi način. 


KOMBINEZON/TREGERI
Uglavnom od teksasa, ili pak farmerke na tregere - bilo moderno i uvek ostsje. Ha, šta više reći o ovom modnom trendu koji hara i danas?


LENONKE
Nekada se jako favorizovao taj rokerski stil, pa samim tim i naorače lenonke. I danas su sve više modernije one naočare za sunce sa sve više kružnim i zaobljenijim okvirom.


VISOKI ĐON
E sad nešto što mi se ne dopada mnogo, bar na prvi pogled, a obeležilo je znatno devedesete. To su cipele sa visokim đonom. Iskreno, koliko god to bio nekada omiljeni izbor, mene toliko ne privlači, i nisam sigurna da bih nešto takvo sebi kupila. Međutim, uz određene kombinacije, naravno da može ispasti jako lepo, u to ne sumnjam



PRUGE
Pruge, tanke, krupnije, uglavnom vodoravne... apsolutno neizostavni detalj na rolkama, majicama i bluzama. Danas su takođe jako popularne, i ja obožavam prugaste komade odeće, jer su mi dosta simpatični i jednostavni, a opet sasvim dovoljni da ulepšaju dnevnu odevnu kombinaciju.


FARMERKE
Bila su moderna dva tipa farmerki u devedesetima. 
1. Plitke zvoncare sečene kod kukova (veoma moderne i danas, osim što su uglavnom dosta uske; mada i ja sve više viđam devojke i žene kako nose zvoncare, ali sam primetila da više praktikuju duboke; nosile su se uglavnom uz uske majice i sve je to izgledalo jako elegantno i opet svakodnevno i lepo)
2. Duboke i širokih nogavicaširoke (u njih su se uglavnom upasivali duksevi ili džemperi, a i danas su jako moderne, mislim, sve više se nose farmerke nalik  na'boyfriend jeans', zar ne?Još kad se doda neki crop-top ili uvuće u njih majica/bluza - prelepo!)






OGRLICE UZ VRAT
Iako su se znatno razlikovale od današnjih, ostalo im je isto da su direktno uz vrat. Mada su nakratko bile zaboravljene, ovakve ogrilice, danas znave 'čoker', skoro su se vratile u modu i veoma su dobro prihvaćene. Čak i ja imam jednu, i iako je ne nosim prečesto, volim da je za neke prilike ukombinuje u outfit, ne bi li ga ona upotpunila. 


To bi bilo to što se mog kratkog vodiča kroz trenove devededetih tiče. Nadam se da vam je bilo interesantno koliko i meni, a pritom i što sam pisala nešto što do sada niste imali priliku da vidite na mom blogu. Nadam ste da ste netšo novo saznali, ako ste verovatno većinu ovoga imali u glavi, čitajući razne časopise, imternet forume, gledajući fotografije, ili TV...  Takođe, post je collab sa Aleksandrom sa bloga Aleksandrija, koja se dosetila divne ideje da pišemo o nekadašnjoj modi.  Posetite njen blog, učlanite se, i obavezno pročitajte i njen post, verujem da ćete pronaći štošta interesantno, a i s obzirom da ona nije pisala o devedesetima, već o početnim godinama ovog veka.  :)
Aleksandra, drago mi je da smo sarađivale! ♥ 

sve prethodne slike su preuzete sa interneta

Modu kog doba vi najviše volite?
Pronalazite li nešto interesantno u devedesetima?


You Might Also Like

38 komentara

  1. Одличан пост драга. Било је дивно сарађивати са тобом и надам се да ћемо једног дана то поновити. Стварно си супер одрадила ову тему, за разлику од мене. Мој пост није ни упола добар као твој. ❤💋

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, Aleksandrice! I meni je jako drgao sto smo saradjivale. <3
      Nemoj tako, i tvoj post je zaista sjajan! ♡

      Избриши
  2. Ja obozavam modu osamdesetih i devedesetih. A prosto sam poludela za teksas jaknama, teksas dzinsom, majicama na pruge i visokim potpeticama. To mi se sve uzasno mnogo dopada! A slazem se za lenonke, ja imam jedne i obozavam ih. Divan post, dala si mi inspiraciju sta mogu da obucem haha! <33

    http://dearmissmodern.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  3. Ja jako volim retro stil, stvarčice iz '80. ih i '90. ih, a i stara moda se jako često vraća, i većina ovoga što si navela mi se jako sviđa, a i većina stvari se ponovo vratila u modu, pogotovo jeans, mislim da je to nešto što nikada neće izaći iz mode, sve u svemu divan post

    dnevnadozabloga.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  4. Odličan post. Meni je bukvalno sve u teksasu i prugama, to je nešto što obožavam. Drago mi je da se neko setio da napiše ovakav tip posta, stvarno mi se dopada. Poseti moj blog, nominovala sam te:
    Kika's blog

    ОдговориИзбриши
  5. Trendovi se non stop vraćaju i gube, tako u krug. Veeeliki sam ljubitelj pruga i teksasa, ali nekako takvih stvarčica imam najmanje. Pre neki dan sam sa mamom slagala nege stare stvari na selu i bila sam oduševljena jer su neki krojevi bili zaista prelepi, no, uglavnom su uništeni od vremena.. Odličan post, uživala sam čitajući!



    smoothieglam.blogspot.com Tvoj sam član, pogledaj i moj blog i učlani se ako ti se dopadne :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni uvek bude zao stvari koje su sa vremebim istrulile. :(
      Hvala ti, draga! 《3

      Избриши
  6. Odlican je post, svaka cast da se sjetio netko pisat o tome, definitivno se to sve vraca u modu

    maggieblogspot.blogspot.hr

    ОдговориИзбриши
  7. Draga, izvukla si baš puno trendova :) Ne znam, ali ja sam potpuno opsednuta ovim visokim đonom, to mi je nekako tako tumblr haha ;) Inače, kada je sonot u pitanju, mislim da u nekim situacijama (kao na slici gore) izgleda fenomenalno, ali ima i situacija kada je čist promašaj. :) <33

    Marsyly

    ОдговориИзбриши
  8. Jao odlična ideja za post!
    Znači predobrooo.

    Sad sve redom, iskreno, za ono što kažem da nikad neću voljeti i nositi, vraćam se tome.
    Imam farmer jaknu i to baš ovako malo širu, doslovno ju obožavam i stalno nosim, prekul!
    Tregerice su mi također odlična stvar i baš ih često nosim!
    Deblji đon, ajme, poludjela sam za time iako sam do prije par mjeseci bila u fazonu da to nikad neću nosit!
    Prugice obaveeezno, u svemu haha, super. ♥♥
    IvaFashionDiary

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala! :D
      Joj, tacni znam na sta mislis pod tim da ti se nesto ne dopada, a posle par meseci bukvalno poludis za tim, jer se i meni dosta puta slicno desilo. :'D

      Избриши
  9. Predivan post draga moja Ana <33!Obozavam modu,pogotovo ovu stariju :)!Predobra je ideja za post,slike su divne :) <33!

    ОдговориИзбриши
  10. Inače ja sam neko ko voli da bude drugačiji, i ko tako često 'buca' po guglu, i traži modne trendove iz davnih godina i perioda, takod a moram reći da sam sa većinom ovih trendova zaista upozanta, te priznajem da sa, baš uzivala u ovom postu. Naime svaki trend koji dodje se kad tad vrati tako da bih posavetovala sve devojek da ne bacaju svoje izmodele stvari jer ce kad tad ponovobiti aktraktivne. inače odličan post, zaista sam odusevljena, planirala sam da napisem nesto slicno, ali si mi malo 'ukrala' ideju, ali nema veze, bas mi je drago da sam procitala nesto na ovu temu.

    http://thestoryofagothic.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvaka ti od srca! ♡
      Inace, suoer je sto volis da se oblacis drugacije :D
      I da, ako zelis, slobodno pisi na slicnu temu, necu te optuzoti za 'kradju', jer se i meni mali milion puta desilo da se setim neke teme, o pre nego sto je napisem i objavim, vidim da ju je neko ec obradio na svom blogu. :)
      Tako da, pisi slobodno xD

      Избриши
  11. Super post. Draho mi je da si pisala o ovom. Moda se stalno vrti u krug, imam farmersku jaknu i jednostavno ju obozavam. Slaze se uz sve.😁

    beautyakworld.blogspot.ba

    ОдговориИзбриши
  12. Draga ,predivan post.Tvoj blog redovno citam i savrsen je.Moda iz devedesetih se vraca.Ja najvise volim teksas jakne i lenonke. <3

    http://marijaarmus.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  13. Predobar post, sve pohvale.

    http://medinabeslagic.blogspot.ba/

    ОдговориИзбриши
  14. Post je dobar i svidja mi se.Mislim da se dosta stvari vraca u modu opet.I neke,bar po meni,nece izaci za dugo iz mode. :)
    olivandafashionvorner.blogspot.ba

    ОдговориИзбриши
  15. Slazem se da se moda vrti ukrug i da se mnoge stvari vracaju u modu, kao sto ce se neke tek vratiti, a neke zaboraviti pa se vratiti malo kasnije, i sve tako naovo :D
    Inace, zahvaljujem :*

    ОдговориИзбриши
  16. Zanimljiva ideja za post. Mnoge stvari iz 90-ih su danas ponovo popularne. Od svega što si ti navela, meni se sviđaju široke teksas jakne, tregeri, pruge i ogrlice uz vrat. Što se somota tiče, nikada mi se nisu dopadali ni komadi odeće od njega, niti uopšte somot kao materijal. Ne znam, jednostavno mi nije prijatan na dodir. :)
    P.S. Imaš divan blog, učlanila sam se, nadam se da ćeš uzvratiti-----> Fashion, Beauty and Style

    ОдговориИзбриши
  17. Obožavam sve u vezi teksasa u ovome postu. Jakne, zvonaste hlače, kombinezone i sparivanje teksasa zajedno. Također obožavam pruge te mi šiške izgledaju fora na nekim osobama. :)

    Odlična mi je ideja za post, uživala sam čitajući. <3


    http://itsnina23.blogspot.ba/

    ОдговориИзбриши
  18. All of the pictures are so beautiful!
    I actually love your blog, so I would love to keep in touch with you. Do you want to follow each other on bloglovin and instagram? If you do, please let me know. x
    Beataba.com

    ОдговориИзбриши
  19. Što se tiče ovog, nadam se da se neće vratiti u modu, ali nemoguće je to zaustaviti haha... Moram obavezno pohvaliti temu bloga, svaka čast. ;)

    aminasuniquecorner.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  20. Obozavam zvonare iako sam niska. Meni je to prelep trend i nekako na svima mi lepo izgleda.

    ОдговориИзбриши