Sutra je novi dan

23:26

Četvrtak je, a sutra petak. Ustaću rano, u šest. Očigledno je, prva sam smena u školi. Ući ću u školu, verovatno ću i žuriti uz stepenice, na treći sprat, kasneći - jer to je my way. Sešću na svoje mesto, treća klupa, red do vrata. Izvadiću samo jednu hemijsku olovku, jer mi ništa više nije potrebno. A, da, i korektor. Dvočas iz srpskig je u pitanju. Dele nam vežbanke za pismeni.


Sedim i razmišljam o temama koje bi nam razredna mogla ponuditi. Zasigurno će se one ticati Gorskog vijenca, ili Ane Karenjine. A možda i oba, jer ipak će nam dati dve do tri teme - pa ti biraj.
Gorski vijenac smo odavno radili, ali verujem da ćemo imati neki Njegošev citat kao naslov. Pa za to i nemam šta da se pripremam, ipak je Njegoš rekao i napisao mnogo toga pametnog. Posebno mi se dopada ona njegova Sutra je novi dan.


Koliko li puta čujem oko sebe da se neko žali, tuguje, proklinje dan... Koliko puta ljudi padaju u depresiju i samosažaljevaju se? A kolko se i to meni dešavalo? Ne više.
Nije lako biti uvek nasmejan, jer svet oko nas nije bajan i savršen. Istina je da se katasrofa dogodila, jedan u školi, svađa sa dragom osobom, ili nešto još gore. Ali poenta svega jeste da bol koji osećate, nije večan. Sve će proći, samo ako budete jaki i nadate se. Da, nada je prava reč za ono što je svima potrebno. A pored nje i volja i želja da se cilj ostvari i nešto u životu postigne. Ta nije smak sveta, štogod je u pitanju. I nije tačno da će uvek biti loše kako je danas. 
Smiri se, udahni duboko. Diši. Zastani. Promisli. Pozitivnost ti treba, jer se s njom istinski živi. Nadaj se. Nije kraj i nije se sve srušilo. Biće bolje - svakim trenom je sve bolje.
 Sanjaj i maštaj, jer i to pomaže. Učini nešto produktivno, nešto lepo za sebe. Smej se. Jer, nije za džabe Njegoš poručio da je sutra novi dan.


Kasno je. Umorna sam i prehlađena. Mislim da ću sada otići na spavanje, jer mi treba jedno dobro punjenje baterije za sutra. Trenutno su mi oči pune suza, od kijavice, i jedva čekam da utonem u meki jastuk iza mene. Danas je tako kako je, ali sutra je novi dan.

Znam da nije četvrtak sada dok ovo objavljujem, ali sinoć sam bila sprečena (zbog prehlade i umora) da to učinim. Užvajte!

Šta vi mislite o ovoj Njegoševoj rečenici?
Znate li još neku njegovu?

Instagram: la_ananass
Prethodni post: Roditelji na blogu?







You Might Also Like

18 komentara

  1. Predivan post ❤❤
    http://angelinavukovic.blogspot.ba

    ОдговориИзбриши
  2. Super post Ana! Do sada nikada nisam razmišljala na način na koji si ti napisala post, stvarno ti se divim što imaš prekrasno razmišljanje i to djeliš s nama! Svaka čast <3
    Ako imaš vremena posjeti moj blog -> This Is My Life

    ОдговориИзбриши
  3. Draga Ana, svaka ti čast. Predivno si ovo napisala i zaista sam uživala čitajući. Podsjećaš me dosta na mene :) <3

    everydayema.blogspot.ba

    ОдговориИзбриши
  4. Odličan post. Evo jedne Njegoševe " U dobru je lako dobar biti , na muci se junaci poznaju "

    ОдговориИзбриши
  5. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  6. Što se tiče citata slažem se u potpunosti sa njim jer ipak svaki novi dan donosi i nove prilike i treba da ga učinimo boljim u odnosu na ovaj danas. Tebi želim brz oporavak jer i sama se mučim sa globoljom već danima i potpuno se suosjećam sa tobom :/

    Moj mali kutak

    ОдговориИзбриши
  7. Naježila sam se, Ančice!Definitivno, divna izjava kao i poruka koju nosi :)
    Želim ti brz oporavak, nadam se da će prehlada brzo proći <33

    ОдговориИзбриши
  8. Divan post draga moja, slažem se sa Njegosem ❤! Svaki dan nas nešto novo uči, na ovaj ili onaj način i zato je poseban ❤!

    Novi post perfecthigh136.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  9. Ana moja draga, jos jedan sjajan post! Zaista predivno napisano, uzivala sam citajuci. Slozila bih se sa svim sto si rekla! Ja svaki novi dan smatram novim pocetkom, sto zapravo i jeste bitno! Onda kad sebi odredite novi pocetak tek tada moze doci do promena u vasem zivotu.

    Gotičarka

    ОдговориИзбриши