Kratak vodič kroz malu maturu - Matursko veče ☆

17:19

Kucnuo je čas za poslednje veče. Došao je pravi trenutak za sumiranje utisaka i sećanja od prethodnih osam godina. Srca su puna uspomena, ali večeras se treba prepustiti i misli zaključati za sve ostalo, ali ostaviti prostora još za ovo veče, koje će biti ispunjeno, koje će biti čarobno...

Evo mog drugog posta iz nazovi serijala ,,Kratak vodič kroz malu maturu". Prvog se možete prisetiti OVDE. Ovaj put o malo opuštenijoj temi, u odnosu na prošlu, koja se ticala pripreme za prijemni ispit. Bar je nekome matursko veče manje stresno od ispita, ali uvek ima onih kojima najveću muku predstavlja uklapanje cipela i torbice.

KORAK 1: haljina
Ono što zapravo čini matursku toaletu jeste haljina. Matura je. Pred vama je možda prvi mali svečaniji događaj, pa bi bilo poželjno da se obučete elegantnije od svakodnevnog. Neka to bude haljina, suknja plus top, visoko strukirane svilene pantalone...šta god u čemu ćete se vi osećati divno, ali ujedno i opušteno i elegantno. 
Još nešto, u redu je da sakupite određenu sumu novca, da uštedite, da vam roditelji daju, ali nemojte se 'zalepiti' za prvo što vidite, a pritom i preskupo, jer sigurno ima još mnogo ponuda koje su podjednako dobre, ako ne i bolje i isplativije. Uostalom, vrlo je verovatno da ćete haljinu nostiti samo to veče, a opet ko zna kad?
Mene što se tiče, haljinu nisam ni kupovala. Pozajmila sam sestrinu, koju je ona takođe nosila na svojoj maloj maturi. Haljina je vrlo lepa i odlično mi je pristajala, pa sam dosta uštedela na vremenu i novcu. :)

KORAK 2: cipele i ostali aksesoar
Najveća dilema se javlja upravo oko odabira cipela, a ona glasi: štikle ili ravno? 
Po mom mišljenju, mala matura je odlično vreme da se prvi put nose cipele sa štiklom. Naravno da ne treba da budu previsoke, pa da ličimo na klovna na štulama, ali neke male bi bile divne, a i vi ćete se osećati lepo, jer prvi put isprobavate nešto novo, nešto ženstvenije od uobijačenih patika. Međutim, podjednako dobra opcija jesu i elegantne baletankice ili otvorene sandale, za one koje ne vole visoko ili su prosto i same visoke ili se ne snalaze u hodanju na štiklama. Ali kako svako ima svoj fazon i stil u kome se pronalazi, patike, poput starki ili nekih neobičnih, su više nego dozvoljene...
Ja sam nosila cipele na štiklu, jer sam inače veoma niska, a i prosto sam želela. :) Moje su bež, sa mašnicom boje kože.


Nemojte mnogo trošiti ni na obuću ako se opredelite za štikle, jer ne znam još koliko puta ćete ih nositi. :)

Torbica bi po nekom nepisanom pravilu tebalo da se slaže uz cipele, ali i same znate da je danas dozvoljeno sve! Uživajte birajući odgovarajuću.
Moja se slagala uz cipele i bež je boje. Ima i lančić za preko ramena, međutim ja sam ga ubacila unutra i torbicu tretirala kao pismo-torbu.


I da, nemojte se kititi kao novogodišnje drvo! Istaknite neki detalj na sebi, bila upečatljiva odrlica, cvet u kosi ili neki sladak komplet prstenja. Samo nemojte preterivati, jer na kraju neće ispasti baš onako kako ste zamislile.


Noktiju što se tiče, iskreno mislim da potrebe nema za nadogradnjom ili izlivanjem. Pustite svoje nokte, oblikujte same ako želite i namažite neku lepu boju laka. Ipak imamo 14/15 godina, a ako ćemo realno, apsolutno niko ne zagleda nokte, a čak ni na slikama ne dolaze do izražaja, osim ako baš nisu u nekim fluorescentnim bojama.  Mislim da i bez izlivanja nokti mogu buti jako lepi i pristojni. :)

KORAK 3: šminka & frizura
Nežne lokne ili glatka podignuta punđa, apsolutno je vaš izbor. Gledajte da ako vam je haljina malo više zatvorena onda imate podignutu kosu, i obrnuto, ako su vam recimo gola ramena, pustite kosu, pa je upletite, uvijte, ispeglajte...šta god poželite. :D
A šminka... Moje iskreno mišljenje je da ne treba ići na profesionalno šminkanje. Uposlite veštu mamu, tetku, sestru... Treba da budete lepe, ali je za malu maturu pretrpana profesionalna šminka koja bi učinila da izgledamo starije. :)
Mene je šminkala komšinica i ispali je odlično! :D


KORAK 4: pratilac 
Priznaćete, jako je lepo na slici pored sebe sebe videti i jednog lepog momka. Ali stvarno nije presudna stvar imati pratioca ili ne. One koje ga imaju - super, ali one koje nemaju pratioca, znajte da niste jedine same i da gomila vaših drugarica deli vaš "problem". Slušajte, ovo je vaše veče i treba da ga iskoristite na najbolji mogući način. Pratilac je tu da de slikate zajedno i da zajedno uđete u salu. Onda se razdvajate i svako svojim putem. Ja sa svojim pratiocem nisam čak ni sedela za istim stolom. Ušli smo zajedno, slikali se, otplesali prvi maturski ples i razdvojili se. :D

KORAK 5: najvažniji detalj
Osmeh na vašem licu je neizostavni detalj koji, uz pozitivnu energiju, ne treba da zaboravite. Zabavute se i uživajte u poslednjoj zajedničkoj večeri. Prisetite se lepih trenutaka i dozvoljeno je pustiti koju suzu, mada bez preterivanja, jer ni jedna vodootporna maskara baš ne može da izdrži bujicu suza... :)

To bi bilo to za ovaj post. Malo dam ga odužila, znam, ali mi je veoma prijalo da ponovo proživljavam svoje matudko veče. U svakom slučaju, nadam se da sam nekome malo pomogla.
I s obzirom da je počeo raspust, neću dangubiti, pa se vrlo brzo vidimo u novom postu, jer vam svašta spremam... ♡

Kako zamišljate idealno matursko veče?
Hoćeš li nositi ravne cipele ili sa štiklom? 



You Might Also Like

10 komentara

  1. Predivan post i sigurna sam da ce biti od velike koristi malim maturantkinjama. Ja sam sa zvoju maturu nosila ravne sandalice. Takodje smatram da je nepotrebno ici na izlivanje noktiju ili na profesionalno sminkanje, mada je kod mene par drugarica uradilo to. Sto se mene licno tice, prezadovoljna sam bila svime vezano za matursko vece, pa kad bih se nasla opet u istoj situaciji, apsolutno ni jedan detalj na meni se ne bi razlikovao od tad. :) :*

    http://mojasvastaricams.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  2. Odličan post kao i slike! Dobri savjeti. ♥☺
    gabinesss.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  3. Divan post,ove godine sam maturant pa mi svaki savet dobro dodje ❤️!Preslatke slike,a post savrsen. ❤️

    ОдговориИзбриши
  4. Ovo je zaista divno!Savrsen post!Jako mi se dopadaju slike,kao i saveti ❤️
    Uclanila sam se u tvoj blog,nadam se da ces uzvratiti,hvala!
    ksenijinkutak1.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  5. Sjajno, draga! Malo je reći da sam uživala čitajući i da si mi puunoo pomogla, pošto se moja mala matura sve više i više bliži. verujem da ću obuti nešto ravno, pošto nisam baš tip za štikle, ali nikad se ne žna, možda se i predomislim. Inače, što se tiče pratioca, ja idem sa drugaricom, tako da... haha. Prelepe slike! :) <33

    In my heart

    ОдговориИзбриши
  6. Super post 😊
    http://angelaafashion.blogspot.rs/?m=1

    ОдговориИзбриши
  7. Super si! :) Uskoro pisem novi post i novi sam pa se slobodno uclanite :)
    http://schoolboy00.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  8. Odlican post, potpuno se slazem sa svime. Torbica i cipele su divniii. :) ♥

    ОдговориИзбриши
  9. Predivno si sve opisala i dala si super savjete. Ja trenutno razmišljam o krizmi na kojoj ću nositi baletanke, a što se tiče male mature nemam pojma. :') Trebala bi i to početi smišljati. :)

    itsnina23.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  10. Blog ti je prelep,prosto nemam reči!Za jednu devojčicu se zaista lepo izražavaš i odlično pišeš!Učlanila sam se sada na tvoj blog a i ti možeš da pogledaš moj blog i možda da se učlaniš,puno bi mo značilo 😊

    ОдговориИзбриши