Da li je bolje imati pravu ili veštačku jelku?

22:02

Novogodišnja jelka predstavlja jezgro zimskih praznika, jer je oduvek imala posebno mesto, kako u sobi, tako i u našim srcima. Mala ili velika, sa mašnicama, kuglama ili lampionima, zvončićima ili tračicama, sa zvezdom na vrhu, ili pak izduženim završetkom, samo kićenje iste i vadjenje iz prašnjavih kutija, za mene, a verujem i druge, predstavlja bitan čin.
Verovatno je velika većina vas već okitila svoje jelke i ukrasila sobe, ali mislim da nije na odmet da porazgovaramo o temi koju sam vam za danas spremila. Dakle, reč je o velikoj dilemi koja se provlači kroz mnoge domove, a to je da li je bolje imati pravu ili veštačku jelku.


Ja imam veštačku jelku, kupljenu u kineskoj radnji prošle godine. Kao mala, imala sam pravu jelku, koju bi tata dobijao na poslu. Sada su 4 takve, izuzetne visine, već godinama posađene u mom dvorištu, ukrašene šišarkama i zelenim bodljikavim listićima. Između njih četiri i sadašnje, moju dnevnu sobu je krasila takođe jedna veštačka jelka, međutim dosta se proredila i malo izgleda istošeno, pa je to bio osnovni razlog za prošlogodišnju kupovinu nove.


Ja lično smatram da je bolje imati veštačku jelku, prvesdtveno iz ekoliških razloga - zamislite samo koliko se stabala poseče uoči praznika svake godine.
Veštačka jelka se lakše održava i ukrašava, a koristiće vam bar 5 godina, ako ne i mnogo više. Dakle, mislim da je čak i ekonomičnije kupiti jednu veštački jelku i služiti se njome dugi niz godina, nego svake sezone davati pare za novu, pravu.


 Primetila sam da na našim prostorima, konkretno u Srbiji, zastupljenije su veštačke jelke. Mada, ako se ipak odlučite za pravu, hoću da vam kažem da je to sasvim okej, ali ako ćete se lepo i obazrivo brinuti o drvetu, jer ne želite da vam propadne posle nedelju dana.
Zatim, pošto jelku nećete moći da spakujete u kutiju i koristite sledeće godine, obavezno posle praznika učinite nešto dobro za majku prirodu - zasadite to drvo i neka ono nastavi sa svojim životom. Ako nemate dvorište, ili neki park u blizini kuće, slobidno se raspitajte ko se bavi time i kome možete proslediti sadnicu.
Bitno je da pazimo i čuvamo našu planetu, jer je ona mesto na kome živimo i jedino što imamo. Sami odlučujemo o svojim postupcima, ali sami snosimo i posledice. Ne uništavajmo svoj dom i ono što nam je majka priroda podarila. 


Skoro sam nešto razmišljala, i pitala se, zašto se sa vama ne bih prisetila svojih prošlogodišnjih postova? Istina, nisam tada još uvek imala iskustva kakvog imam sada, jer sam u decembru i otvorila blog, ali što da malo ne pogledamo kakve su mi se ideje tada motale po glavi? Pa ovako, na umu imam da pišem svaki dan do kraja ove godine, tako da ću na kraju svakog posta ostaviti link nekok prošlogodišnjeg decembraskog.

Instagram: ananass_tq

Kakvu vi jelku imate?
Šta mislite o ovoj temi?




You Might Also Like

19 komentara

  1. Ja imam zivu, uvijek ju kupujemo. Ja iskreno vise volim zivu jer mi nekako mirise i bas mi stvara neki ugodaj Bozica, plasticna mi je previse obicna. Sto se tice ciscenja, nemamo nikakvih briga sto se toga tice jer pravimo obromne jaslice ispod nje, tako da, sve sto padne sa jelke, padne na to :)
    Inace je post super i bas zanimljiva tema :)
    Meni je danas Bozic, tako da, sretan Bozic svima koji slave ❤
    MMara moj blog

    ОдговориИзбриши
  2. Ja imam dvije jelke u kući, jedna je velika,prava u dnevnoj, a druga je mala, umjetna u mojoj sobi. Više preferiram žive jelke jer imam osjećaj da pružaju neku čar. Mi uvijek posadimo tu živu jelku, ali nažalost uvijek se sasuši koliko god se mi trudili oko nje. Zemlja ne bi trebala biti problem jer živim na vrlo plodnom području, pazimo da ju mačke ne diraju i zalijevamo je koliko je potrebno. Možda ti imaš savjet kako da se ne osuše? ;)

    Fantastiko World

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvaka najlepse, draga Marija! Inace, ne znam sta bih ti mogla savetovati, s obzirom da nisam iskusna u gajenju prave jelke :) Pisavetuj se sa nekim ko vise od mene zna, ili pretrazi neke sajtove :D

      Избриши
  3. Ja imam istu jelku kao ti i takođe sam je kupila prošle godine, jer mi je prethodna propala posle zaista dugog niza godina korišćenja. Meni je iskreno sve lepše prirodno, uključujući i jelku, ali do sad uopše nisam razmišljala o ekološkim manama, tako da sada ostajem pri veštačkoj. Baš lep post, Ana, verujem da si rešila nedoumice mnogih. <33

    introvertna-holandjanka.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  4. Moja porodica je uvek koristila veštačke jelke, baš iz razloga što su praktičnije i ekonomičnije. :) Odlična ideja za post i stvarno si ga predivno napisala! :)

    http://introverted-dreamer.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  5. Vise sam za vestacke jelke (ali one veeeliiike i poprskane vestackim snegom) jer kao sto si i sama napisala dugo traju. Ja sam jedne godine imala pravu veliku jelku i moram reci bila je prava muka da je unesemo u kucu,a nismo imali ni dovoljno ukrasa za nju. Trenutno imam malu vestacku koja se vec raspala,tako da sledece godine moram da kupim novu.Moram da ti pohvalim slike,fenomenalne su,mnogo mi se dopadaju. :)

    The Boho Diary

    ОдговориИзбриши
  6. Iako imam umjetnu jelku odkad znam za sebe, ne mogu se odlučiti da li sam za umjetnu ili prirodnu. Naravno, prirodna ima divan miris, ali joj ispadaju iglice, a kako imam dva psa, to mi baš i nije pratkično. Uvijek mi je žao bačenih jelka nakon Božića tako da sam možda ipak za umjetne ;)
    Ako ste u potrazi za dobrim blogom koji se bavi svakakvim temama, škicnite blog Marina's place :)

    ОдговориИзбриши
  7. Zapravo, veštačke jelke više štete okruženju jer su najčešće izrađene od materijala koji se ne mogu reciklirati (pogotovo PVC cevi). U pravu si što se tiče seče šuma, ali opet, mislim da su prave jelke bolji izbor. Opet i ja kod kuće imam veštačku jelku (koja je starija više od 20 godina), pošto je pristupačnija i jednostavnija za održavanje. Ali u svakom slučaju verujem da je možda najbolja opcija napraviti jelku od recikliranog materijala, pošto je em bolje za okruženje, em zabavno (za one osobe koje imaju vremena) :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hmm, sad kad si ovi napusala, i sa tobom se slazem. Jedne godine cu se sugurno pozabaviti pravljenjem vestacke jelke, ali od materijaka koji se mogu reciklirati. Taman cu mici na jos jedan nacin da pokazem kreativnost :D Odlucnu ideju si mi dala! :D

      Избриши
  8. Great post!
    Merry Christmas!

    valerianest.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  9. Odlicna ideja za post!!!♥
    pratim te pa ako zelis uzvrati mnogo bi mi znacilo
    https://slsk04.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  10. Takodje imam vestacku jelku, medjutim vise mi se dopada prava i zbog izgleda i zbog mirisa, ali mislim da cu ostati na ovoj vestackoj. Odlicna ideja za post. :)


    Giveaway kod mene http://ninaw123.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  11. Ja bih voljela imati bilo kakvu, ali ne slavimo Božić pa nemam, međutim koliko se razumijem u jelke i koliko mogu vidjeti po tržnim centrima i po gradu, vidim da su ''popularnije'' vještačke,pa bih i ja više voljela imati vještačku, koju bih sačuvala i za narednu godinu, fotke su vrh

    dnevnadozabloga.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  12. I ja takođe imam vještačku jelku,malo je viša i zbog toga je volim. Slažem se u potpunosti da su praktičnije vješatke jelke od prirodnih, ali je veoma lijepo imati i jednu prirodnu možda negdje u dvorištu. Odličan post, sve si napisala kako treba! :D

    http://sosihappylife.blogspot.ba/

    ОдговориИзбриши
  13. Potpuno se slažem sa tvojim razmišljanjima o umjetnoj (veštačkoj) jelki,ali ipak nekako smatram da je i prava jelka odličan izbor! U svakom slučaju, super si napisala post i fotke su vrh *-*
    Ako imaš vremena pročitaj moj novi post - THIS IS MY LIFE

    ОдговориИзбриши
  14. Predivan post draga moja,ja imam vestacku jelku i slazem se sa tvojim razlozima <33!Mnogo mi se dopadaju slike,jedva cekam da citam tvoje neove postove i da se podsetim starih <33!

    novi post perfecthigh136.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  15. Mnogi vam hvala, komentari su predivni! 💕

    ОдговориИзбриши