Ideje za farbanje i ukrašavanje uskršnjih jaja

17:52

Subota je, dan pred Uskrs. Juče smo farbali jaja, i postili, a danas ćemo spremati kolače. Taj deo smo ostavili za danas, jer su u pitanju mrsne poslastice, te ne bismo mogli da oližemo kašiku... ili prste, da smo ih pripremali juče. Kako se i poslednje pripreme polako privode kraju, a trpeza dopunjuje raznoraznim sitnicama, red je da sa vama podelim post koji sam vam juče spomenula. U pitanju su neke moje ideje i iskustva o farbanju i dekorisanju uskršnjih jaja, a kako nešto planirano nije ispalo baš onako kako sam očekivala, odlučila sam i da vam kažem na šta bi možda trebalo da obratite pažnju.

BOJENJE
Iako se jaja boje na Veliki petak, poznajem dosta ljudi koji to čine i u subotu. Stoga, ako vam se neka ideja dopadne, nije ništa loše da je isprobate još danas, ne čekajući sledeću godinu za to.
U pitanju su dva načina, prirodni i veštački. Ovaj drugi vam je svima verovatno daleko poznatiji. Naime, samo kuvate jaja u vodi u koju ste sipali veštačku boju u prahu. Posle nekog vremena će se jaja i skuvati i obojiti, a vi ćete ih imati u raznim nijansama, u zavisnosti od toga kako se koje primilo.
Prirodni način podrazumeva da ne koristite kupljene boje, već prirodne sastojke, i u njima kuvate vaša jaja. U šerpu sipajte vodu, i dodajte koprivu, lukovinu (ljuska crnog luka), čaj od brusnice, hibiskusa... Možete i već skuvana jaja staviti u šerpu i preliti crnim vinom (ostavite tako da odstoji par sati i jaja će poprimiti lepu modru do ljubičastu boju - preporučujem ovaj metod). Hoću da napomenem da lukovina sjajno ofarba jaja, dok su me kopriva i čaj od brusnice razočarali. Ne znam šta je u pitanju, ali ljuska jaja, pogotovo onog u koprivi, nije ni malo promenila svju prepoznatljivu boju, a kamoli poprimila zelenu.





DEKORISANJE
Ako ste juče ofarbali jaja, danas je idealna prilika za ukrašavanje. Predložiću vam par ideja, a vi ćete moći da vidite neka od njih kako su meni i mami ispala. Malo lepše i obuhvatnije slike čekaju vas u narednom postu. Uživajte!

Jedna od najprostijih metoda, je da kupite folijice pod nazivom obuci jaje. Obmotajte vec kuvano jaje i spustite u vrelu vodu, a onda samo gledajte kako se u sekundi folijica skuplja i prilagođava obliku jaja.


Postoji bezbroj raznih nalepnica i oblika, kao i cirkončića, te pustite mašti na volju i birajte one koje vam se najviše dopadaju.


Za sledeću ideju vam je potrebno samo par sastojaka, a to su voda, činija i lakovi za nokte. Sipajte nekoliko boja u vodu, promešajte drvenim štapićem i spustite jaje da pokupi lak iz činije. Izvadite, pospite šljokicama, i čekajte par sati da se osuši kako treba. Ako ne želite da prljate prste, možete samo jaje premazati bezbojnim lakom za nokte ili onim za kosu, i opet posuti šljokicama. I jedna i druga varijanta izgledaju prelepo.


(lak i šljokice)

(samo šljokice)
Nešto što sam počela da praktikujem od propšle godine, a jako mi se dopada, jeste dekupaž. Sve što treba jeste da kuvano jaje premažete belancetom i nanesete dva do tri sloja salvete, a preko nje namažete još jednom, tanko, belance. Ostavite da se osuši par sati, a kasnije uživajte u vašim šarenim jajima. Igrajte se birajući raznovrsne dezene i motive.


Svima dobro poznata metoda farbanja papira, a od ove godine i jaja, jeste uz pomoć pene za brijanje i prehrambenih boja. Sloj pene stavite na foliju, iskapajte je jestivim bojama, a potom uvaljajte jaje. Ostavite da odstoji par sati, i kasnije odstranite višak. Trebalo bi da jaje bude lepo i šareno. Na slici ispod možete videti kako je meni ispalo, mada sam ja radila sa šlagom (što se ispostavilo kao loša alternativa, jer se i posle par sati sušenja boja skidala i jaje ostalo onakvo kao na početku). Posle prvog neuspeha, uzela sam ipak penu, mada nije ispalo previše šareno, kako sam očekivala da će biti (možda je do toga što sam koristila obična jaja, a ne bela), ali sam zadovoljna krajnjim rezultatom, jer sam blago išarana jaja posula šljokicama i pstigla pun pogodak.



Ako imate kesice za krompir ili stare tanke čarape, upotrebite ih za šaranje jaja! Naime, umotajte jaja u vrećicu za krompir i kuvajte, a kasnije će imati jako finu šaru kada se vrećica odstrani. Naberite listiće, pokvasite vodom, zalepite na jaja. Umotajte u čarape, kuvajte, a potom se slobodno divite cvtenim i listolikim šarama koje se nalaze na vašim jajima (potrebno je da odstarnite lišće posle kuvanja).

mali savet: Nisam praktivovala ove godine, ali mi se jako interesantno učinilo, a to je da kupite privremene metalik tetovaže, i na isti način kao što biste ih stavili na kožu, nanesete na kuvana jaja. Kasno sam to videla, ali sledeće godine ću svakako isprobati i to.

Prošle godine sam pisala jedan diy post, pa pogledajte ako vas interesuje kako da napravite vrlo simpatičnu korpicu za jaja.

Instagram: laananass

Na koji način ste vi svoja jaja pripremili za Uskrs?


You Might Also Like

13 komentara

  1. Predivan post draga moja, bas mi se dopadaju sve ideje ❤❤! Foktice su divne, hvala na savetima ❤☺!

    ОдговориИзбриши
  2. Super ideje! Za neke od ovih nisam znala.
    Srećan Uskrs! :)

    Kathy's delight / Instagram

    ОдговориИзбриши
  3. Ideje su zaista sjajne! Moja mama i ja nikad nismo nešto posebno ukrašavale jaja, a bojile smo ih u lukovini. Sledeće godine ću probati da nešto nacrtam na njima, smisliću nešto. Divan post! :)

    introvertna-holandjanka.blogspot.com novi post

    ОдговориИзбриши
  4. PREDIVNO!!!!
    Odusevljena sam ovim idejama♥nadam se da ces baciti pogled na moj blog,posto sam nova♥
    http://sofiady.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  5. Predivan post, draga. Ne slavim Uskrs, i ovi saveti i ideje mi neće trebati, ali sam sigurna da će mnogim drugim čitaocim apomoći.

    laAdda

    ОдговориИзбриши
  6. Post mi se jaako dopada i koristan je prije svega, sigurno cu neke od ovih ideja iskoristiti i za sledecu godinu :)

    https://nadjaasdiary.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  7. Ne slavim uskrs, ali mi je uvijek bio zanimljiv običaj farbanja jaja i moram priznati da je post odličan i da si jako dobro ukrasila jaja. Posebno mi se dopada zadnja ideja :D

    Delilah's Stories

    ОдговориИзбриши
  8. Predivno, Ančice moja <33
    Pre par godina sam probala ovu foricu sa penom za brijanje, međutim, nije mi baš uspelo, pa verujem ni da sa šlagom ne bih imala boljih rezultata :D

    ОдговориИзбриши
  9. Predivne ideje draga! Šteta što ovako kasno čitam post, jer sam juče našarala sva jaja. Imam ja jednu ideju za tebe. Naime, ako želiš bela jaja možeš da ih dobiješ pomoću vode I alkoholnog sirćeta. Sve što trebaš da uradiš jeste da staviš jaja u šerpicu, poliješ po jajima dve čaše vode I dve čaše alkoholnog sirćeta. Zatim samo ostaviš na tihoj vatri (temperaturi). Kada voda provri, drži još 10 min i kasnije skini sa vatre. Potom samo očisti jaja sa nekom salvetom ili krpom. Krajnji rezultat su bela Ili pegavo bela jaja. Veoma je lako I praktično. Hvala na ovom postu, ovo sa penom ću isprobati sledeće godine. ♥♥

    Dear Miss Modern

    ОдговориИзбриши
  10. Zaista sjajan i kreativan post! Ideje su zaista super. ❤ Ja svoja jaja svake godine bojam u lučini i na njih samo naljepim uskršnje naljepnice, ali rijetko kada sam uzela boju u ruke. Sretan ti Uskrs ❤❤

    Chanceux

    ОдговориИзбриши
  11. Predivan post ^_^

    Nova sam i pratim te, ako si slobodna pogledaj moj blog a ako ti se dopadne zaprati me ^_^

    https://adrianafashionpuzzle.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  12. Zaista odlicne ideje za ukrasavanje jaja!

    Ukoliko zelis da se pratimo, molim te javi mi na mom blogu :)
    http://milicaworl.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  13. Predivne ideje. Ja sam ove godine pokušala da farbam sa onim telnim bojama i stvarno sam oduševljena kako seofarbaju.

    Moj mali kutak

    ОдговориИзбриши