5 načina da savladate matematiku

23:03

Matematika mnogima, a neretko i meni, zadaje mnogobrojne muke i glavbolje. U pitanju je jedan predmet čiji me segmenti ne privlače baš svi, ali moram priznati da se nađe štošta interesantnog među brojevima i oblicima. Međutim, to ne menja činjeicu da je matematika često jako komplikovana i zahtevna, te iziskuje od nas da joj posvetimo punu pažnju i mnogo vremena. 
Razmšljala sam, vodeći se ličnim primerom, da sam post ovakog tipa pisala u avgustu, kada je bila povratak u školu sezona, ne bih vam bila od naročite koristi. Ta priznajte, ko još na kraju letnjeg raspusta misli o veštinama savladavanja matematike? Niko, zar ne? Zato vam se ja obraćam danas sa ovom temom, sada kada smo uveliko uplovili u novo, ujedno i poslednje, tromesečje, i kada je krajnje vreme da mali maturanti otpočnu sa pripremama za završni ispit, i donosim vam post o metodama koje ja primenjujem i garantujem da su uspešne kada je znanje iz metematike u pitanju.


Kako zapamtiti formule
Postoje razredi kada ima jako mnogo formula na repertoaru, i nije lako popamtiti sve te površine, obime i baze, a kamoli sinuse, kosinuse, logaritme, kubove... Moj je predlog da se sve te formule ispišu na dva papira - jedan malo veći i jedan manji. Taj veći zalepite na vidno mesto u sobi, u blizini radnog stola, ili prosto neka vam na njemu stoji. Manji ćušnite u pernicu ili svesku iz matematike, te kada radite zadatke neka vam uvek bude pri ruci. Vremenom ćete primetiti kako sve manje i manje gledate svoje 'puškice', a to će definitivno značiti da ste formule naučili i spremni ste za test.


Redovno vežbanje
Sada, kada imate sve formule na jednom mestu, pročešljajte zbirku i provežbajte pokoji zadatak. Ako želite da se poboljšate u matematici, zaista je bitno da redovno radite zadatke, makar 10 na dnevnom nivou. Budite iskreni, sve ono što se na času vežba, nađe se i na ocenjivanju, doduše nekad i mnogo komplikovanije (tužna priča svakog učenika). Ali, uglavnom je sve na istu foru i ključ leži sano u vežbanju i upornosti. I neodustajanju, naravno.

Pažnja na času
Svakoga od nas ponese katkad atmosfera na času, neki šušanj, ili priča sa drugaricom ispred ili pored sebe, ali ne smemo dozvoliti sebi da to preraste u opštu nepažnju na času, jer nećemo ostaviti dobar utisak pred profesorom ako delujemo nezaiteresovano, a i što je bitnije, nećemo čuti nešto vrlo važno, a samim tim i naučiti kako se rešava određena vrsta zadataka. Vidite i sami čemu samo malo nepažnje na šasu može odvesti... Skoncentrišite se tih 45 minuta, dajte sve od sebe, a posle na odmoru raspravljate o omiljenoj knjizi ili liku iz serije do mile volje.


Časovi van škole
Koliko god da se trudimo, ili da dajemo sve od sebe, nekada jednostavno ne ide. Niko nije savršen, pa tako neće svakopme sve oblasti leži odlično i biti lake za savladadati. Nije sramota ne znati, pa sam9m tim i pitati za pomoć. Potražite je tamo gde ste sigurni da ćete je i dobbiti, bila to dopunska nastava, viđanje sa drugaricom zarad učenja, ili neki privfatni čas. Vi znate najbolje šta će vam prijati.


Digitron, ne telefon
Koliko vas koristi telefon, jer vas mrzi da idete do fioke po dogitron i lupkate po njegovim dugmićima? Hajde, priznajte, neću vas grditi, i meni se dešava. Ali ipak ću vas posavetovati da se ne prepustite porivu i koristite telefon, jer jako je malo rastojanje od kalkulator do wi-fi, a i sami ste svesni da, ako se odlučite da ipak bacite pogled na novosti društvenih mreža, biće to mnogo više od jednog pogleda, i ništa od brojki zbog kojih ste prvobitno uzeli telefon u ruke.


Kako vi savladavate matematiku?
Koji vam je omiljeni predmet?

Instagram: laananass
E-mail: blog.teenqueen@gmail.com
Prethodni post: Kako biti i ostati u dobrom raspoloženju


You Might Also Like

18 komentara

  1. Bas lijepe savjete si izdvojila, jedino mislim da ne treba placati jos dodatne privatne casove van skole jer skola je tu da bismo naucili nesto a ne da nesto naucimo van skole i onda to znanje pokazujemo u skoli. Takođe obicno djeca koja znaju da ce im roditelji platiti privatni cas ne prate na casu jer znaju da ce im neko drugi objasniti. Ali nemam nista protiv da djeci pripomognu roditelji ili stariji sestra ili brat. Naravno ovo je samo moje iskreno misljenje.
    Pogledala sam i tvoje ostale postove i mogu ti reci da mi se mnogo dopadaju i odmah sam te zapratila a evo i linka mog bloga:
    mona-lifestylediary.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман15. мај 2017. 13:05

    Matematika mi za sada dobro ide. Uvek provežbam tri četiri zadatka, jer su svi ostali urađeni naistu foru. Matematika mi dobro ide i trenutno imam 5, ali sutra ćemo imati pismeni tako da će mi ovi saveti dobro doći. Mislim da nije velika greška, ali mislim da si prograšila u naslovu. Napisala si: '5 načine da SE savladate matematiku', a ja mislim da to SE treba ukinuti, ili jednostavno možeš napisati: '5 načina da se SAVLADA MATEMATIKA'. Nije velika greška, sve u svemu predivan i jako koristan post. ❤❤

    ​​Novi post je na mom blogu: Study tips - Kako popraviti ocene
    Pratim te, pa ako do sada nisi - učlani se u moj blog: laAdda​​

    ОдговориИзбриши
  3. Matematika meni za sad onako ide.Kada god je kontrolni dobijem 3 ili 4 ( uglavnom 3 ),a sećam se na kraju prvogpolugodišta dsam dobila 5 iz pismene ( jedina petica iz pismene/kontrolnog).Jako mi se dopadaju izdvojeni saveti i veruj mi da su mi stvarno dosta pomogli i inspirisali me da redovno vežbam matematiku i da je zavolim! :)

    anastasjastyles.blogspot.ba <-------------- novi post

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман15. мај 2017. 14:50

    Nemam problema s matematikom, iako moram priznati da se njom bavim mnogo više od kad sam upisala prirodoslovno-matematičku gimnaziju. Bitno je biti u toku svega i jednostavno sam raditi. Istražiti tu i tamo po udžbeniku i utvrditi gradivo. Odličan post!

    Dva nova posta (veliki haul...) na:
    Kalopsia

    ОдговориИзбриши
  5. Ja sam od onih lijeih koji uče samo kad baš moraju, pa tako i matematiku. :) Hvala na savjetima, pomogla si nam svima ❤
    http://angelinavukovic.blogspot.ba/

    ОдговориИзбриши
  6. Sjećam se na kraju drugog razreda, kada se čitavo odjeljenje borilo za prolaz i za tu 2, srećom ove godine smo se opametili i mogu izvući tu četvorku. Jako korisni savjeti! :)

    Minnah's Life

    ОдговориИзбриши
  7. Matematika.. predmet koji mi u školi za sada dobro ide, no kod bivše nastavnice nije ni malo. Svakako si mi pomogla ovim postom, odlični saveti za one koji se ne mogu izboriti sa tim predmetom. :-)
    http://xsparkleistax.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  8. Najgora muka u osnovnoj, srednjoj, pa evo i na fakultetu!
    Matematika je predmet koji ne dopušta rupe u znanju, jednostavno se sve veže jedno za drugo i svaki propust nas stigne kad tad, za mene je kasno definitivno, riješit ću šta moram, sa ovako puno rupa u znanju me ne čeka neka visoka ocjena u indeksu sigurno, ali vi mlađi radite na matematici, trebat će vam! ☺

    IvaFashionDiary

    ОдговориИзбриши
  9. Matematika mi je uvijek išla dobro, rijetko sam imala problema sa njom. Ali, sigurna sam, nekome će ovi savjeti sigurno biti od koristi. Odličan post. :)

    mysweetlandd.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  10. Super post! Ja sa matematikom, hvala bogu, nemam problema xD. Inace slazem se sa svim sto si napisala!

    ОдговориИзбриши
  11. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  12. Imam veoma strogog nastavnika iz matematike koji nam, srećom sve lijepo objasni. Dobra stvar je što sve shvatim na satu i kada vježbam kući, ali na ispitu se često dogodi neka glupost koja mi smanji ocjenu, ali opet ide mi i nadam se jednoj lijepoj četvorci iz tog predmeta :) I na moju veliku žalost, ja moram srijedama proživljavati 90 minuta matematike, jer je ipak nas je tada zapao blok sat xD

    Chanceuse

    ОдговориИзбриши
  13. Matematika mi bas neide za rukom ali verujem da ce mi ovi ssaveti pomoci.

    http://fashionacoolinmylife.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  14. Mislim da oko 80% učenika ima problema s tim predmetom, a ne poznajem nijednu osobu da voli ovaj predmet, pa tako ni ja. Ovi savjeti su odlični, a najbolje je vježbati svaki dan, no ja sam jako lijena za to, jer ne volim predmete koje se vježbaju. Hvala ti na ovom postu.

    Delilah's Stories

    ОдговориИзбриши
  15. WOW Great post!
    follow or follow? let me know
    fashion-lovely-look.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  16. Iskreno, ja za sada nemam neke probleme sa matematikom i drago mi je zbog toga. Mislim da će ovaj post pomoći svima onima koji su se suočavali sa problemima iz matematika. Zaista koristan post. Ako želiš možeš pogledati moj blog, jer sam tek početnica:

    mayasadventures0606.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  17. Ovo je post za mene xD Hvala bogu, formule znam ali mislim da će mi ostali saveti biti baš korisni.

    thepeachesandtea.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  18. Omiljeni predmet mi je srpski, a matematiku, fiziku i manje- više hemiju- mrzim iz dna duše! Zato sam prilikom odluke o Srednjoj bežala od ovih predmeta (pogotovo matematike) "k'o đavo od krsta". Imala sam test u petak od kog mi zavisi ocena i kako mi je mnogo mrsko da učim, instalirala sam jednu sjajnu aplikaciju za učenje i nabubala skoro 30 formula za pola sata- sat. Posle sam za par minuta obnovila više puta do kraja dana, jednom ujutru i otišla na test- prvog časa. I sad, od ponedeljka do četvrtka ću saznati kako sam prošla. Nisam normalna, znam. :D

    https://anasbloggerlife.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши