Pitanje pratioca na maloj maturi

13:15

Svi mi pohađamo osnovnu školu. Punih osam godina važimo za njene đake, a čitav taj period protkan je najrazličitijim iskustvima, vezanim za prijateljstva, druženja, ocene, ljubavi, odrastanja... Jedni kažu da je period osmogodišnjeg školovanja zapravo najlepši u životu. Drugi opet tvrde to za srednju, treći za fakultet i studentski život...a neko deseti će reći da se najbolja iskustva prožive tokom srednjeg doba. Jedno je sigurno, a to je da svaki period našeg života prožimaju najrazličitija zbivanja, neka manje a neka više vredna čuvanja kao uspomene. Nakom dugih osam godina, nakon neizmerno mnogo dana provedenih u istoj školskoj klupi, okruženi istim licima, suočeni sa istim probemima, hodajući istim hodicima, idući istim putevima... vreme je da se i taj period okonča. Bilo je lepo, reći će neko. Bilo je užasno opet će reći neko. Ali tom poglavlju života došao je kraj, i sada ima mesta samo za prebiranje po kutiji zvanoj Uspomene, i sećanja na sve lepe trenutke koji se ne smeju zaboraviti. Ali pre svega toga, ostavite malo mesta i za posdnje, oproštajno, matursko veče.


Zapravo, mala matura mnogima i nije poslednji dan, jer se nekada ona dogodi dok se školska godina za osmake nije još ni završila, ali teoretski, to jeste poslednje zajedničko veče sa vašim školskim drugarima. No, nemojmo biti pesimisti, jer nije kao da ih nikada u životu više nećete videti. Ali, istina je da veliku većinu i nećete. Ostaćete u kontaktu sa osobama koje su obeležile vaše školske dane, i, kome je zaista stalo, kontakt će održati, bez obzira na srednje škole koje upišete. Ali samo matursko veče je posebno. Koliko god ne voleli određene ljude tokom prethodnih godina, i koliko god bili srećni što se od njih rastajete, matursko veče je ipak prožeto nekom finom i toplom atmosferom koja zaista nikoga neće ostaviti potpuno ravnodušnim. Mala matura je vreme osmeha, vreme igre, vreme opraštanja, vreme kada se pusti koja suza, vreme kada se jedno veče provede na divan i opušten, ali opet posebno svečani način.



Malo sam se više raspisala nego što sam to planirala, ali ipak me je ponela sva ta euforija oko priprema za malu maturu, kakvu sam osećala pre dve godine. Juče je bila druga gidišnjica kako sam slavila svoje matursko veče, te mi je prijalo da se malo prisetim svega što se tog dana izdešavalo. Uspust sam se setila i teme o kojoj sam često raspravljala sa najboljom drugaricom, a to je bilo pitanje pratioca. Brinule se jesmo da nas niko neće pozvati, te smo se u početku dogovorile da obavezno idemo jedna sa drugom ako ne budemo imale para (pratioca, ne novca). Na kraju nije ipak bilo potrebe za izrazitom brigom i panikom, jer smo obe bile pozvane od strane drugova iz odeljenja, te se i taj problem ubrzo razreširo. Ali sva ta uzbuna koju smo dizale, nagnala me je da malo pišem o tome da li je zapravo toliko bitno imati pratioca kraj sebe i šta on jednoj maturantkinji predstvalja.



Dakle, pratilac je dečko koji sa vama uđe u salu, slikate se nekoliko puta kao par, odigrate prvi maturski ples, rastanete se i svako ide svojim putem. E kad bi sve bilo tako prosto. Mislim, u suštini i jeste, ali mogu da razumem brigu oko toga da svi imaju svog para, a samo vi ne. Ipak, nekome je par najbolji drug, nekome simpatija, a nekome pak dečak sa kojim nismo progovorile deset reči u toku proteklih osam godina, nego eto tako, našli se, pa što da ne pođu zajedno na maturu? 



Kada se maturanti okupljaju pred školom, i slikaju, uopšte se ne vidi ko je s kim par, jer se uglavnom formiraju grupice i svi se zajedno fotografišu. Kada se ulazi u salu, tada ulaze dve po dve osobe, te se jedino tada jasno vidi ko ima pratioca, a ko ne. Mada, ako nemate muškog praticoa, nije ništa loše u tome da sa drugaricom pođete na maturu, i sa njom se slikate na ulazu. Verujte, bilo je mnogo slučajeva na mojoj maturi da su i po dve, tri devojčice zajedno išle, ali isto tako i po dva, tri dečaka, pa se svi zajedno slikali.. A kasnije, kada se igra prvi maturski ples, većina ga presedi, jer smatra previše elegantnim i 'za odrasle', te samo nekoliko parova zauzme mesto na podijumu. Ostatak većeri, apsolutno je nebitno jeste li sa parom ili ne. Jer, svako sedi sa svojom grupicom za stolom, a na plesnom podijumu svi igraju za sebe i odlično se provode.



Nemojte da vas deprimira to ako vas niko nije pozvao na matursko veče. Zaista nije bitno jeste li došli sa pratiocem, ili najboljom drugaricom. Naravno da je lepo videti dečaka i devojčicu na fotografiji, lepo sređene i spremne za svečanost, ali to zaista nije od presudnog značaja hoće li vama matura biti lepa ili ne. Ono što je važno jeste da se oslobodite brige i nezadovoljstva, jer matursko veče je samo jednom u životu, i treba da ste nasmejani i uživate maksimalno. Ne dajte da vas nešto omete, i zabavite se kao nikad dosad! A u krajnjem slučaju, pokažite hrabrost i pozovite nekoga iz škole da bude vaš pratilac na maturi - jer nigde nije zapisano da je dečak onaj koji ima obavezu da pozove. :)



Instagram: laananass

You Might Also Like

9 komentara

  1. Divan post draga Ana! Mene naredne godine čeka mala matura i već imam pratioca tako da... :) ♥

    Novi post -> www.innisall.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман3. јун 2017. 17:18

    Predivan post, draga. Još uvek ne moram da brinem o maturi, pratiocu, odabiru haljine i ostalo, jer je za mene matura veoma daleko.

    Pregled maja | laAdda​​

    ОдговориИзбриши
  3. Ja sam bila ta koja je pozvala druga da mi bude pratnja, tačnije nisam ga ni pitala samo sam ga obavijestila,haha, baš opasna bila. To je bilo prije 3 godine, a iduće me čeka velika matura.Super post! :)

    minnahslife.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  4. Ja sam prije 3 godine bila na maloj maturi, bilo mi je važno doslovno sve, od toga kako ću izgledati, pa do tog famoznog i najvažnijeg s kim ću ići na maturu, odnosno ko će mi biti pratioc. Da budem iskrena s tim likom sam samo ušla, nismo ni plesali, niti pričali tokom mature, niti se sad pozdravljamo kad se vidimo, inače on je bio iz drugog odjeljenja. Zaključak, najbolje ići s drugom na maturu, a ne s nekim random likom, koji je možda ljepši, jer kao što rekoh s njim ćete samo ući i uslikati se, a prijatelji su prijatelji. Odličan post i ideja :D

    Delilah's Stories

    ОдговориИзбриши
  5. Draga Ana, post je predivan. Sa toliko divnih riječi preplavljenih nekakvom toplinom objasnila si koliko je matursko veče važan dio našeg života. Ne toliko važan da se ne može isostaviti koliko važan da, barem, to veče budu svi zajedno kao nikada što nisu bili u prethodnih 8-9 godina. Ja se i danas sjećam male mature, a evo već se spremam i za apsolventsko. No, sa malom maturom se ništa ne može mjeriti. To je nešto posebno.

    Moj mali kutak

    ОдговориИзбриши
  6. Moja je matura bila pre desetak dana.. i da, nisam imala para, zapravo te tradicije uopšte i nema u našoj školi. Bilo je lepo, kao što si i sama rekla, to je zaista veče kada se zaborave i izbrišu svi konflikti tokom kojih smo prolazili prethodnih godina, kada te čak i onaj iritantan tip pozove da se slikate.. i jeste lepo, da se ne lažemo.

    Divan post, predivne reči..raznežila sam se skroz❤

    alijindnevnik.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  7. Odličan blog,baš mi se sviđa,samo tako nastavi ♥

    http://eniiway.blogspot.hr/

    ОдговориИзбриши
  8. Sjajan post. Drago mi je sto sam se pridruzla u blogersu zajednicu. Znacilo bi mi da posjetis moj blog i da se uclanis. Pratim tvoj rad !

    http://myminiworldnina.blogspot.ba/

    ОдговориИзбриши