Prioritet ili navika?

23:50

Pre 17godina, peti januar je postao jedan bitan datum u mojoj porodici. Nekoliko godina kasnije, i meni se omilio kada sam postala svesna njegovog značaja. Otada, svake polovine decembra ja nesvesno počnem da odbrojavam dane i radujem se tom petom između novogodišnje noći i Božića. Tog dana, telefon bruji od poruka i poziva. Čak i oni koji dolaze sa fiksnog telefona, zasigurno su upućeni meni. Tog dana, dobijam poklone od meni veoma dragih osoba. Tog dana duvam svećice i sečem tortu, a uzimam i prvo parče - ono koje je nepisanim pravilom obećano slavljeniku. Tog dana, petog januara, proslavljam svoj rođendan.


Danas je jedan od takvih dana. Budim se ranije nego inače, iako je raspust. Ulazim u dnevnu sobu sva nasmejana, a brat mi čestita divan dan. Spremam 'specijalan' doručak i sporo jedem, usput odgovaram na poruke i čujem se sa mamom i tatom koji su na poslu, ali misle na mene. 
Ostatak dana se osećam nekako posebno, svečano, ipak imam jednu godinu više no juče, pa je red da se polako privikavam na tu činjenicu.



Kako postajem starija, to mi je teže da shvatim da više nisam tako mala i da se, polako ali sigurno, sada već približavam punoletstvu. Počinjem da shvatam neke stvari, da budem svesna izvesnih činejnica, da sumiram ono što već znam, obećavam sebi, zadajem nove zadatke i prioritete... Iako se svakoga dana trudim da beskrajno poštujem sebe i držim se svojih stavova, nekako na svoj rođendan osećam potrebu da se malo zaustavim, porazmislim, preispitam sebe, i što je najbitnije, obećam.

Ove godine, u pauzi između odgovaranja na poruke, premazivanja kiflica i posipanja susamom, šminkanja, pravljenja mesta na čiviluku za jakne u predsoblju, i ostalih rođendanskih obaveza, ja zasigurno nađem vreme koje posvetim sebi. Ovog dana, evo baš sada i ovog trenutka, ja obećavam sebi da ću se potruditi da mi ovo bude najlepša godina života do sada.

 Zabranjujem sebi provođenje vremena sa osobama sa kojima naprosto ne mogu pronaći zajednički jezik. Zabranjujem sebi nerviranja oko sitnica, ili onoga na šta najverovatnije ne mogu uticati. Zabranjujem sebi da budem previše dobra i dajem mnogo sebe onima koji ni mrvu nisu zaslužili. S druge strane, opraštam sebi na svim greškama koje sam ikada načinila. Shvatam da sam čovek, da imam mane i nisam bezgrešna ili savršena, te opraštam sebi na svakoj 'gluposti' koju sam ikada sbi dozvolila. Obećavam da ću nastaviti da otkrivam sebe, ulažem u ono što volim, radim ono u čemu uživam, ma šta god to tog trenutka bilo. Neću se prisiljavati na druženje sa osobama samo iz navike, niti na bavljenje aktivnostima koje su me nekada interesovale, a više mi ne pričinjavaju zadovoljstvo. Bitni su prioriteti, a ne glupe navike. Obećavam sebi da se neću zanemarivati, da ću nesebično biti sebi na prvom mestu, da ću prihvatati pad ili onda kad nisam u pravu, ali i da ći braniti sebe kada jesam. Ili ću se prosto povući onda kada znam da od objašnjavanja vajde nema, i da ništa time ne dobijam. Zabranjujem sebi da ikada  menjam sopstvene ciljeve i stavove zarad tudjeg mišljenja. Poštovaću sebe i svoje odluke maksimalno. Neću kriviti sebe za ono za sta nisam kriva, ali ću pohvaliti i biti ponosna zbog ličnih uspeha.
Obećavam sebi da ću se truditi da budem uvek nasmejana i pozitivna, da neću prestati ikada da maštam i stvaram, i ispoljavam sopstvenu kreativnost, jer to je otprilike ono što je meni najbitnije, i što mom životu pruža određeni smisao.

Srećan mi sedamnaesti.


post pisan 5.1.2018.

Email: blog.teenqueen@gmail.com
Instagram: laananass
Prehodni post'Nova godina, nova ja' i ostale praznične laži






You Might Also Like

7 komentara

  1. Divan post. Toliko emocija i nade uneses, da predstavljas jednu ogromnu inspiraciju svima koji ikada dodju u kontakt sa tobom. Btw, starija sam te samo 4 dana :D
    Pa srecan ti rodjendan sa zakasnjenjem :)

    https://larnoire.wordpress.com

    ОдговориИзбриши
  2. Wow, ovo je zaista divno napisano i sa puno emocija ^_^. Zaista uživam čitati postove koji su pisani uz jednu dozu emocija. Tebi želim srećan rođendan (sa zakašnjenjem) i da ostvariš sve ono što si poželjela :*

    Želim ti srećnu i uspješnu 2018. :*

    ОдговориИзбриши
  3. Sa zakašnjenjem sretan ti rođendan!
    Post je divan,apsolutno se slažem sa svakom odlukom koju si donijela.Sebe na prvo mjesto a tek onda ostali!♥

    Bella Place.

    ОдговориИзбриши
  4. Sretan rođendan sa zakašnjenjem 💛

    ОдговориИзбриши
  5. Wow predivan post, sviđa mi se način na koji si ga napisala i ''upakovala'' i naravno sretan ti rođendan, sa zakašnjenjem :D ♥

    Delilah's Stories | Filmtastično

    ОдговориИзбриши
  6. Srecan ti rodjendan Ana, zelim ti da ostvaris sve zeljice! Oprosti na malom zakasnjenjuu :) <33

    Dear Miss Modern: The best of 2017 | Instagram: @https.katt

    ОдговориИзбриши
  7. Sa zakasnjenjem, srecan ti rodjendan. :*
    Mnogo mi se svidja tvoj post, sebi si najbitnija! :)

    Pratim te. Ako zelis uzvrati.
    adellinasworld.blogspot.com

    ОдговориИзбриши