Kako ostaviti što bolji utisak na nove profesore?

00:25

Hej hej hejj! Kako ste? Kako provodite prve školske dane? Navikavate li se na ponovno učenje i prihvatanje većih obaveza od redovnog punjenja telefona u 4 ujutru? Još uvek je sve mirno kao na raspustu, ili ste već sada umorni od ranog ustajanja, bez obzira na činjenicu koliko rano i legnete?
Pa, ja jesam umorna. Ne od učenja, jer toga još nema u prevelikim količinama. Ali od ranog ustajanja i celodnevnog jurenja na sve strane, jesam. Recimo danas: ustala sam u 7, išla kod zubara, vratila se kući, išla kod fizijatra, zatim u školu, pa na dvočasovni trening, i evo me sada kod kuće. Izmoreno sedim za kompijuterom, ali mi je stalo do vas i toga da vam napišem post. :)


Naime, jedna čitateljka me je u OVOM postu zamolila da pišem o prilagođavanju na nove nastavnike/profesore, i kako ostaviti što bolji utisak na početku. Kako ja želim da pišem i ono što neko od vas traži, danas vam donosim jedan post na temu koju je čitalac odabrao. :)


Dakle, post je posvećen posebno prvacima, jer im je nekako najpotrebniji, ali i svima onima kojima je početak nove školske godine doneo i po nekog novog nastavnila ili profesora.

1. Ni preblizu, ni predaleko
Ovo se odnosi na sedenje. Nemojte se zabiti u poslednju klupu, jer se može dogodoti da, uprkos uloženim naporima, ipak ostanete pomalo neprimećeni, a vaša dva prsta u senci onih podignutih ruka koje pripadaju učenicima koji sede ispred vas. Sa druge strane, postarajte se da ne sednete ni baš u prvu klupu ispred profesora, jer tada i ono što želite da prikrijete (prepisivanje recimo, ili pomaganje) može biti itekako primećeno.

2. Aktivnost se ceni
Aktivnost u vidu javljanja na času i davanja tačnih odgovora, ili pak biti dobrovoljac koji će odraditi zatatak na tabli, svakako se ceni, tu nema govora.


3. Ulizivanje se ne ceni
Možete pretpostaviti da ulizivanje, napadno ponašanje, preterano sviđanje ili pokušaj zainteresovanosti i dopadljivosti zaista neće biti od pomoći da ostavite dobar prvi utisak na nastavnika, jer nisu oni glupi, znaju koga stvarno zanima a ko se folira. :)

4. Zaintereduj se
Jedan veliki plus imate ako se zainteresijete za predmet ili lekciju, pa posle predavanja pitate nešto vezano za istu. Sigurno ćete biti opaženi kao neko kome je stalo i trudi se.

5. Poštuj pravila
Pod pravilima mislim na ono klasično, ne pričaj (preterano :D) na času, ne ometaj nastavu, ne upadaj drugome u reč, ne korosti mobilni telefon na času, ne kasni na čas, ne prepiri se sa profesorom... Ono što inače važi da se ne sme raditi, ne bi bilo poželjno upravo to raditi na prvim časovim baš kod novog profesora, zar ne? :)


To bi bilo nekih pet možda osnovnih saveta koje ja praktikujem i vama preporučujem, jer veujem da bi vam mogli pomoći. Ja imam nekoliko novoh profesora koji mi prvi put predaju ove godine, pa mi je dobro došlo da malo preispitam svoja pravila vezana za ponašanje na njihovim časovima. Ipak, jedna od prvih stvari koje sam naučila na psihologiji jeste da prvi utisak se može promeniti jedino ako se dobije još 7 suprotnih utisaka, što nije lako. Tako da... :D


Imate li vi nove profesore/nastavnike?
Koji je vaš glavni trik koji se tiče ponašanja na njihovim časovima?


You Might Also Like

32 komentara

  1. Predivan post draga,baš je korisan ☺❤!Meni je super u školi,već sam shvatila šta koji profesor traži pa se prilagodjavam,slike su diivne ☺❤❤❤!

    ОдговориИзбриши
  2. Super post!Saveti su odlicni!❤ :)

    ksenijinkutak1.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  3. Apsolutno sve ovo što si rekla.
    Odličan i jako koristan post. ☺

    IvaFashionDiary

    ОдговориИзбриши
  4. He znam šta bih ti rekla iuzev da ti se zahvalim na ovom postu. :) Krenula sam u srednju školu i sada mi je sve novo, tako da je ovo definitivno ono što mi je bilo potrebno. :) <333 Divno, Ana! <3

    Novi post-> www.marsyly.com

    ОдговориИзбриши
  5. Uh ulizivanje, jako je tesko udovoljiti profesoru, a da ne ispada da se ulizujes :)
    Odlican post i super ideja za post :)

    myfirsttextvm.blogspot.ba

    ОдговориИзбриши
  6. Fantastičan post! Ja sam još u osnovnoj, ali svejedno sam dobila 3 nova nastavnika, užass *-* Sretno ti u školi!

    This is my life

    ОдговориИзбриши
  7. Saveti su zaista odlični. Mislim da ču se vratiti na njoh sledeće godine kada budem krenula u Srebnju školu. A što se prilagođavanja za učenje i ustajanje tiče ide mi super... i bolje nego št sam očekivala. Još jednom, sjajan post Ana! :) <3

    http://modernastreberka.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  8. Sada sam osmi razred i nismo dobili nijednog novog nastavnika, tako da mi ovi saveti možda trenutno nisu potrebni, ali sledeće godine kada krenem u srednju školu će sigurno biti, naročito zato što se ja naročito brinem o tome... U svakom slučaju, saveti su sjajni! Divan post. :)

    http://introverted-dreamer.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  9. I ja sam radila sličan post i definitivno smatram da je prvi utisak najvažniji i da ćemo se najbolje naviknuti na nove profesore tako što ćemo se truditi na njihovim časovima, naravno aktivnost na času je najvažnija

    dnevnadozabloga.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  10. Draga Ana, super post kao i uvek, vrlo koristan, sa odličnom temom. Ovo su zaista dobri saveti, počev od sedenja, za koje bih se apsolutno složila, pa sve do aktivacije i komunikacije na času, do toga da zaista nije neophodno veliko uvlačenje profesoru/nastavniku. Sve u svemu, jako lepo napisano, ne preoibilno, ali vrlo sadrzajno i hvala ti na ovim savetima

    http://thestoryofagothic.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  11. Ulizivanje - muka mi je od toga! Potpuno se slažem sa tobom, i ja imam nekoliko novih profesora :))

    Fantastiko World

    ОдговориИзбриши
  12. Odlican post draga, inace sjajna tema, mnogo mi se dopala. :) ♥ Hmm, ove godine sam dobila 3 nova nastavnika tj. nastavnice, i imala samo po čas-dva sa njima, tako da će mi ovi saveti sigurno koristiti. :D ♥ Fotkice su prelepe! ♥

    eslyisworldview.blogsport.com - debata: magija petka ♥

    ОдговориИзбриши
  13. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  14. Sjajan post!Saveti će svima biti od koristi!Mnogo lepo pišeš i iskreno,postaješ mi jedna od omiljenih blogerki☺.

    Otvorila sam novi blog,bilo bi mi drago da se uclanis i pogledas moj novi post,vezan za zivotni vremeplov.

    throughlifebywords.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  15. Odlicni saveti.sigurno ce mi biti od pomoci posto sam krenula u srednju skolu,i sve je novo.Hvala na predivnim savetima draga. <3

    http://marijaarmus.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши