Zašto se emotivno vezujemo za materijalne stvari?

17:43

Kažu da ne treba čuvati predmete, već uspomene. Kažu da se ne treba vezivati za stvari, već za ljude. Kažu da je materijalno prolazno, da u tome nije svrha... A zašto onda ipak svako od nas poseduje sitne drangulije od kojih ne može da se odvoji? Zašto se 'lepimo' za predmete i brižljivo ih čuvamo? Ne čini li se i vama da nam je nekada više stalo do sitnice koju možemo da opipamo prstima, nego do neke osobe? 
Da li onda to znači da grešimo, i da ne pronalazimo prave vrednosti, već se prepuštamo onome što nije živo? 
Pa, ovo je post u kome ću pokušati da odgovorim na neka od navedenih pitanja pitanja.


Mislim da ne idem daleko od istine kada kažem da mniogi od vas, baš kao i ja, imaju brdo kutija sa igračkama iz detinjstva, ili školskih svezaka iz mlađih razreda. Lutke, časopisi, plišane životinjice, komadi odeće... sve je to lepo posloženo i zapakovano u kutije koje su odložene na bezbedno mesto, a samo jedan pogled na njih nas štiti od zaborava na lepe trenutke.


Ja sam emotivna osoba, a samim tim rado pamtim uspomene i dugo ih čuvam u srcu. Roditelji me kritikuju zbog raznih 'besotrebnih sitnica koje čuvam, a ja nikako ne uspevam da ih u bedim da mi je ta salveta, koja se na moru 2011. godine ispostavila kao višak, itekako potrebna. Ja sam neko ko voli uspomene i pokušava da ih što duže sačuva. Ne predstavljaju mi problem bezbrojne fascikle iz kojih vrve silni papiri, leci, ulaznice, karte... Ne smeta mi što je najdonja fioka mog ormara napunjena svakojakim sitnicama. Ne mislim da je loše što imam kolekcije starih časopisa, albuma i sličca. Moja soba prestavlja mesto gde se nalazi pregršt sitnica koje meni jako znače.


Da, jesam neko kome je mnogo stalo do materijalnih sitnica i predmeta, i mnogo mi je teško kada nešto izgubim ili treba da bacim.  A zašto to radim, odgovor je vrlo jednostavan. Mene sve te sitnice, svaki predmet, ukras, i zgužvani papir koji posedujem, podseća na odrežene dogadjaje, budi sećanja i emocije. Vodi me u prošlost i pomaže da iznova proživim trenutke koje sam rado želela da zapamtim. 
I da, smatram da jedan račun iz kafića ili neiskorišćeni kupon za sladoled, ljudima ne predstavljaju ništa, osim, naravno, onome ko je odlučio da ih ne baci u prvu kantu, već odloži u zadnji džep farmerki.


Dakle, smatram da je sasvim u redu posedovati bezazlene sitnice i džidža-bidže, koje drugima predstavljaju 'gluposti', a nama most koji povezuje sa prošlošću i lepim uspomenama. Treba živeti u sadašnjosti, i sa ljudima; ne treba se vezati za predmet kao predmet, već na pravi način ceniti njegovu sentimentalnu vrednost koju sa sobom nosi.


Koliko ste vi emotivno vezani za materijalne sitnice?


Prijavite se za GIVEAWAY.


You Might Also Like

41 komentara

  1. Koliko se samo pronalazim u ovome. I sama se i previše lako vezujem za materijalne stvari koje me podsećaju na neke događaje ili osobe. Majka mi konstantno govori ,,Kad se udaš, sve one časopise dajemo u miraz, pa nek tvoj muž vidi šta će s njima''. :'D
    U potputnosti se slažem sa svime što si napisala u postu, što si, kao i uvek, sjajno uradila!:) <33

    introverted-dreamer.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  2. Jako se slažem sa tobom i super ti je post. Izvini što pitam. Samo jesi li odlučila ko je pobednik giveawey-a?

    ОдговориИзбриши
  3. Ja nisam toliko vezana za stare materijalne stvari, ali mi je drago kada vidim neku igračku ili nešto slično što sam prije koristila i uspomena mi je. Uzgred, vrhunske fotke! ❤❤😘😘



    Chanceux

    ОдговориИзбриши
  4. I sama mogu potvrditi da se jako vezujem za materijalne stvari, pogotovo predmete od kada sam bila mala. Najvise cuvam slike i uvek se smejem mom izgledu kad sam bila mala. Pratim te i bilo mi jako drago kada bi posetila moj blog, i ako ti se svidi komentarisala, ili se učlanila: laAdda

    ОдговориИзбриши
  5. Itekako se emotivno vežem za neke stvari. Jer jednog dana kad ih budem uzela u ruke ću se sjetiti nekih predivnih stvari koje sam proživjela. Često mi govore da bih trebala početi bacati neke nepotrebne stvari, ali meni su sve vrijedne na neki način. :)

    Fantastiko World

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nemoj ni slučjno ništa da bacaš ako si jako vezana. Veruj mi, razumem te. :D

      Избриши
  6. Jao, pa ovaj post kao da sam ja pisala, haha :). Bukvalno imam brdo takvih sitnica u svim mogućim delovima sobe, od slika sa putovanja, karta iz bioskopa, pa sve do časopisa koje sam skupljala kao mala i u potpunosti razumem šta hoćeš da kažeš. Predivno napisan post! ❤

    ОдговориИзбриши
  7. Ana moja draga, iz posta u post ti me sve više ostavljaš bez teksta, tako da ja bukvalno ostajem bez dovoljno dobrih komentara. Drago mi je da si pisala na ovu temu, složila bih se sa svim što si rekla, zaista materijalne stvari imaju tu 'moć' da nas vrate u neki određeni vremenski period i podsete na stvari kojih se inače ne bi smo tek tako setili, zato i ja slobodno mogu reći da sam neko ko se doista više vezuje za materijalne stavri nego za ljude. Odličan post zaista.

    Gotičarka

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, Sandra, drago mi je da ti se post dopada i da se slažeš sa mnom. ♥

      Избриши
  8. Zaista prelep post koji me je naterao da malo provirim u svoju fioku i pretražim neke sitnice. Pronašla sam neke stvarčice koje su obeležile moje detinjstvo. Od svakojakih pisama koje mi je prijateljica slala pa sve do papirića u kojima su napisani svakojaki datumi. Ja takođe mislim da se mi, ljudi, ponekada stvarno vežemo za neke materijalne stvari, što naravno nije pogrešno. Mislim da bi svi trebali da imaju po neku sitnicu, barem jednu, jer nekada kada porastu prisetiće se tih lepih dana. Moram da dodam da sam pronašla svoj takoreći 'dnevnik' iz drugog razreda. Znam da sam tada bila mala, ali kada sam provirila u njega, prisetila sam se tih lepih dana, kada mi je jedina briga bila škola. Shvatila sam da se ljudi s godinom sve više menjaju, kako svoj stav, tako i svoje razmišljanje. Ana, zaista mi je drago što si napisala ovaj post, i mala je reč da si usrećila ovim postom jer sam se prisetila prošlih dana.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovo je tako prelep komentar i zadovoljstvo mi je bilo da ga pročitam. Hvala ti! ♥

      Избриши
  9. Milica Stanimirović28. јануар 2017. 20:49

    Takodje imam nekoliko kutija koje su pune uspomena..predivan post!

    ОдговориИзбриши
  10. Stvarno je malo reći da sam očarana postom, svaka čast draga Ana! <33
    Postoji smao jedna stvar koja me jako tišti, tj već jako dugo želim to da te pitam, ali mi je bilo malo glupo, pa se iskreno nadam da se nećeš uvrediti mojim komentarom, već da ćeš mi što je iskrenije moguće na njega odgovoriti. Pa ovako, zaista me interesuje koliko tvoj blog ima pregleda sve ukupno?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno! ♥
      Pa, nije mi problem da kažem koliko pregleda imam, ali ne vidim zbog čega je to bitno. :)
      I da, nisam se uvredila, ne brini. :D

      Избриши
  11. Jako mi se sviđa zadnji deo posta *-* <3
    Odlično si ovo napisala i slažem se sa tobom , takođe imam milion stvari koje ni za šta ne bih menjala i znam kakav je osećaj haha :)

    Boomy's Place

    ОдговориИзбриши
  12. Predivan post, mislim da se svi vezujemo za neke materijalne stvari koje nas podsjećaju na neke događaje, pa čak i osobe
    Dobro je što si se sjetila ovog posta

    Delilah's Stories

    ОдговориИзбриши
  13. Super post draga!


    justindream004.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  14. Ovo sam ja.Ne mogu ti opisati koliko se pronalazim u ovome postu i mogu te u potpunosti razumjeti.Diva post,zaista <3

    tipicnateenagerka.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  15. Predivan post draga moja,moram da pohvalim slike na početku ☺❤❤!Imam malo milion bojanki,papira,sitnih stvarcica i vaš sam ih prosli vikend grupisala u jednu kutiju ❤!Svaka sitnica ima svoju priču i posebna je ☺❤❤!Ljubim te!

    ОдговориИзбриши
  16. Diivan post! Slike fantasticne... ako zelis da se medusobno folujemo,jaavi :)
    http://beautyshapes3.blogspot.hr

    ОдговориИзбриши
  17. Odlican post ❤❤

    https://aandymm.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  18. Zaista lep post,i slike su divne. ♥
    Nova sam ako mozes pogledaj moj blog ; https://dnevnikjednetinejdzerke5.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  19. Upravo!Ta kutija puna školjki me sjeća na prvog dečka kojeg sam zaista zavoljela,svi ti silni papirići na lijepe trenutke iz školskih dana,a ta hrpa igračaka na bezbrižne dane djetinjstva.Svaka ta sutnica u meni budi lavinu osjećanja i nikada ih ne bih mogla baciti,jer bi time bacila i dio sebe.Te sitnice ti omogućavaju da putuješ kroz vrijeme i treba da ih cjenimo.Divan post,fotografije odlične:)

    Minnah's Life

    ОдговориИзбриши
  20. Ana, ovaj post je savršen kao i uvek. Baš ću posle ovog pisanja komentara ići da provirim u moju kutiju u kojoj čuvam razne stvarčice još od 3. razreda. Sigurno ću naći neke stare dnevnike i neka čestitke. Mnogo ti hvala što si napisala ovaj post.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. P.S. Izgled bloga ti je SAVRŠEN!!

      Избриши
    2. Hvala ti! ♥
      Pa, što se izgleda tiče, poslednjih dana sam malo eksperimentisala, te sam se napokon skrasila, hehe. Nadam se da ti se i ovaj dopada! :D

      Избриши