Gimnazija - DA ili NE?

18:11

Dani maturskih ispita su se opasno približili, i samo što ne nastupe. Kako za male, tako i za velike maturante, maj mesec, i sam jun, veoma su važni. Završiće se jedno značajno poglavlje njihovih života, krunisaće  balskom maturskom večeri, a na kraju i upisasti srednja škola ili  fakutet. Naravno, ukoliko ste na vreme otpočeli sa pripremama za testove, polaganja, potragom za idealnom haljinom, cipelama... sva ova zbrka od mature će proteći sasvim mirno i bez većih nervnih slomova. 


Ja još uvek idem u školu, te neću biti od velike pomoći svima koji završavaju srednju. Ali, kako sam iz osnovne izašla pre dve godine, bez griže savesti vam mogu dati neke savete i podeliti svoja iskustva.
Ono što je mene najviše u tom periodu mučilo, bilo je pitanje upisa u srednju školu. Nisam bila loš đak, naprotiv, vukovac sam, te sam imala jako mnogo poena na prijemnom ispitu i mogla sam u većinu škola lagodno da upadnem. Međutim, problem je nastao kada sam se ja odlučila da ne želim gimnaziju, a onda nisam znala koju bih stručnu školu, pa sam se ipak opredelila za gimnaziju. S tim što ima jedan malecki problemčić, a to je da u Beogradu ima petnaestak gimnazija.

Vagala sam i vagala, i na kraju su mnogi faktori presudili, te sam ja odabrala svoju gimnaziju, napisala je kao prvu želju, i upisala.
I kao neko ko uskoro završava drugu godinu, hoću sa vama da podelim šta to dobijate od gimnazije, koje su prednosti odlaska u nju, mane...


BODOVI
Počeću od bodova. Kako u Beogradu ima stvarno mnogo gimnazija, tako su i brojevi minimalnih poena koje treba imati najrazličtiji. Ne znam kako je u drugim gradovima, ili onima gde postoji samo jedna gimnazija, ali uglavnom njih upisuju učenici sa boljim prosekom i većim brojem poena, mada to ne mora biti slučaj. Tek kada dođe septembar i otpočnu ocenjvanja... tek se onda stvarno vidi da nisu svi bajni kakvi su osnovnoj školi bili. Poenta je da, iako možda niste bili sjajni učenici u prethodnim godinama, a spremni ste da u srednjoj školi učite i date sveod sebe, nemojte odmah otpisati gimnaziju. Istina je da se se treba dosta truditi u njoj, ali ništa vas ne košta da konkurišete i uvrstite je u svoju listu želja.

PREDMETI
Postoje drušveno-jezički i prirodno-matematički smer. Negde i opšti (u mojoj gimnaziji ga nema, pa ću preskočiti pisanje o njemu). Konkretno predmeta što se tiče, u prvj godini je sve isto i dva smera se ne razlikuju uopšte. Ali već u drugoj, pomak je drastičan - i broja časova što se tiče, ali i samih predmeta. A celokupno o gimnaziji, treba da znate da vam maltene svi premeti koje ste imali u osnovnoj školi, ostaju i ovde. S tim što, kako godine prolaze, zavisno od smera koji ste upisali, neke predmete gubite, dobijate, a količina časova istih u nedelji se menja.


GRADIVO
Sada kada smo ustanovili koje predmete imamo, hajde nešto i o samom gradivu da kažem. Dakle, predmeti jesu kao oni iz osnovne, i jesu teme iste, ali gradivo je mnogo puta obimnije i sadržajnije. Lekcija više nije na dve strane ispisana, i prošarana gomilom slika. Sada se radi o par sličica na margini, i desetak strana posvećenih jednoj lekciji, manje-više. I naravno da vam neće sve informacije biti potrebne, ni za test, ni u životu, ali sve je u dogovoru sa profesorom o tome koliko detaljno određene lekcije treba učiti.

MOGUĆNOSTI
Kada zvršite srednju stručnu školu, vi nosite neko zvanje. Kada završite gimnaziju, niko i ništa ste. Šalu na stranu, ali niko neće ponuditi posao mladoj osobi od 19, 20 godina, koja nema nikakvo usmerneo znanje, već vuče samo ono opšte, pola zabporavljeno, iz gimnazije. Tako da, bitno je da zante da vam je fakultet neizbežna opcija. 
Dobra strana gimnazije jeste što vas sprema za više oblasti, i pruža vremena da pronađete ono što je za vas i zaljubite se u neku novu nauku. Vama, sa opštim znajem, vrata mnogih fakulteta su širom otvorena, jer vam se nije dogodilo da četiri godine se fokusirate na jedno, a sada imate mesec dana da se pripremite za nešto sasvim drugačije.
Samo je bitno na vreme se odlučiti koji fakulteti su u opcijama, te posvetiti malčice više pažnje predmetima koji bi vam mogli nekda zatrebati. Što nikako ne znači da je dopušteno one koji vam neće trebati da zapostavite, jer godinu morate završiti, a poželjno je sa što boljim prosekom.


DRUŠTVO I PROFESORI
Ova tema, moglo bi se reći, najšira je. Jer, otkad je sveta i veka, na jednom mestu se zadese uvek najrazličitiji ljudi, pa će takav slučćaj biti i sa vašim novim odeljenjem, duštvom i profesorima. Nemojte na prvu loptu suditi o drugima, trudite se da ostavite što bolji utisak o sebi, ali ne pretvarajte se da ste neko ko niste samo da biste se nekome dopali. Videćete, vremenom ćete postati sve prisniji sa određenim osobama, i steći prijateljstva za ceo život. A i atmosfera sa profesorima više neće biti onako zategnuta kao s početka školovanja (iako poklanjanja ocena retko kad ima, a u školi se mora znati ko je profesor, ko đak, i kakva su to pravila koja je obavezno poštovati).

Ja sam se raspisala, ali se nadam da sam nekome od vas pomogla i rešila nekih pitanja. Gimnazije su dobre, pružaju opšte znanje, daju vremena da razmislimo i pronađemo svoj fah, ali ne krijem da ima mnogo da se uči, radi, i ako želite da ostvarite što bolje rezultate, moraćete zaista da date sve od sebe i često zagrevate stolicu. 
Na kraju krajeva, štagod da upišete, steći ćete divne prijatelje, steći ćete znaje, i sve će biti u redu. Samo polako imate još vremena da razmislite i odlučite se, dajte sve od sebe i upišite ono što smatrate najboljim izblorom za sebe. Srećno!


Ima li kojih, sadašnjih ili budućih, gimnazijalista među vama?

Instagram: laananass
Neki prošlogošinji postovi o školi: 



You Might Also Like

14 komentara

  1. Ana draga, veoma interesantan tekst, i neobican nacin da se neka skola 'prezentuje'. Verujem da ce ove tvoje reci mnogim buducim srednjoskolcima dobrodoci, i da ce im posluziti u odabiru svojih buducih skola.

    Visit me, Gothic

    ОдговориИзбриши
  2. Meni se nikada nije dopadala gimnazija, ne znam iz kog tačno razloga, valjda jer su mnogi koje poznajem pričali kako sa gimnazijom posle ne možeš ništa ukoliko ne upišeš fakultet I kako dok si u njoj moraš da se "ubijaš" od učenja. Moja drugarica ima loša Iskustva pa mi nikada nije ni palo na pamet da to upišem. Umetnička sam duša I umetnost najviše volim pa sam takvu školu I odabrala, I nimalo se ne kajem. Odličan post, sigurna sam da će dobro poslužiti budućim gimnazijalkama. :)

    Dear Miss Modern

    ОдговориИзбриши
  3. I ja sam ove godine osmak i nažalost, moram da upišem srednju školu i napustim sigurnost osnovne. Što se mog izbora tiče, gimnazija mi je otpala još pre nekoliko godina jer ako volim 3 predmeta u gimnaziji isinski mrzim ostalih 13 tako da mi je neispaltivo. Post je odličan i sigurna sam da si pomogla onima koji su neodlučni ♥♥

    New post: Random shit talk
    Die with memories,not dreams

    ОдговориИзбриши
  4. Ja sada završavam drugu godinu gimnazije i jako mi je drago što sam se odlučila za nju. Ima dana kad se pitam zašto mi je to trebalo, ali sve u svemu, pruža najbolje moguće obrazovanje i priprema nas za sve vrste fakulteta. Puno se uči i radi, ali ako imaš neke ciljeve u životu i radne navike uspjet ćeš. Onima koji nemaju radne navike i totalno su nemotivirani je teško, ali nije nemoguće. Drago mi je što si napisala svoje mišljenje☺

    ОдговориИзбриши
  5. Ja sam srednju školu završila pre par godina i sada sam student. Moj izbor nije bila gimnazija, mada se ponekad kajem zbog toga. :)

    Giveaway je na mom blogu ------> Fashion, Beauty and Style

    ОдговориИзбриши
  6. Ja idem u osmi razred i planiram upisati opću gimnaziju tako da čitam doslovno sve postove koji su na tu temu i čitam tuđa iskustva. Ja se najviše bojim kakvo će mi društvo biti jer ta srednja škola nije iz mog kvarta niti grada, ali valjda ću se snaći nekako. Odličan post!

    Ana's Life

    ОдговориИзбриши
  7. Ja sam kroz cijelo osnovno školovanje bila sigurna da ću upisati gimnaziju, ali pred sam upis sam se predomislila i upisala tehničku školu. Nekad mi bude žao što nisam upisala gimnaziju, ali evo završavam treću godinu škole koja mi se dopada. Želim puno sreće svima koji upisuju školu ove godine! Jako koristan post! :)

    Minnah's Life

    ОдговориИзбриши
  8. Ja od kada sam shvatila da cu nakon osnovne morati da biram gde cu se dalje skolovati, gimnazija prirodnog tipa je bila i ostala moj jedini izbor. Zaista nemam nesto posebno sto me u velikoj meri zanima, pa cu ipak sacekati jos cetiri godine i tada odluciti za nastavak skolovanja. Sigurna sam da je ovaj post mnogima koji se jos uvek dvoume mnogo pomogao, bravo! :) <3

    Introverted dreamer

    ОдговориИзбриши
  9. Veoma poučan post, posebno za sve djevojke, ili momke koji se dvoume da li da upišu gimnaziju. I ja idem u gimnaziju i uskoro završavam treću godinu, u početku sam se kajala što sam upisala,ali sada mi je drago jer sam upoznala dobre profesore, stekla mnoge prijatelje i naučila mnogo toga

    Delilah's Stories

    ОдговориИзбриши
  10. Predobar post!Predobro pišeš i želim ti da nastavis ovako dobro raditi.♥
    http://eniiway.blogspot.hr/

    ОдговориИзбриши
  11. Jošš jedna zanimljiva team na tvom blogu *--* Slažem se bukvalno sa svim što si rekla, i nadam se da će post biti koristan budućim gimnazijalcima <3 :)

    Boomy's Place

    ОдговориИзбриши
  12. Jaooo, kako predivno napisano!
    Ja sam se jedno vreme razmišljala između dve najražličitije gimnazije (filološke i matematičke), a na kraju se odlučih za elektrotehniku i zaista ne kajem se zbog toga. :)
    Da sam ipak odlučila da upišem gimnaziju, mislim da bi matematička ipak prevagnula ;)

    ОдговориИзбриши
  13. Jedan od zanimljivijih postova definitivno! Ja sljedeće godine planiram upisati jezičnu gimnaziju, jer jako mnogo volim jezike i nekako sam unesena u to, a i svi mi u mom okruženju govore da sam nekako stvorena za jezike. I mnogo se radujem novim iskustvima tamo! Veoma, veoma koristan post :) ♥♥♥♥

    Chanceuse

    ОдговориИзбриши
  14. Odličan post i tvoj cijeli blog takodjer. Dodala sam te, ako želiš možeš uzvratiti.
    Imam novi post na blogu: http://elbexxfashiondiary.blogspot.ba/2017/05/shein-summer-wishlist.html
    Moj instagram: https://www.instagram.com/beel______/

    ОдговориИзбриши