Da li je sreća zaista lepa samo dok se čeka?

22:46


Peti ili šesti razred, ne sećam se više, je bio kada smo za domaći zadatak imali da naučimo jednu pesmu napamet. Nije bilo teško, naprotiv, pesma mi se dopala i vrlo lako sam zapamtila stihove. Poznata srpska pesnikinja je napisala da je sreća lepa samo dok se čeka. Sećam se da sam dugo razmišljala o tome, a ne krijem da se i danas često pitam je li Desanka to bila u pravu ili ne.


Istina je da se mnogo čemu radujemo. Odbrojavamo dane do početka raspusta, do kraja školske godine, odlaska na putovanje, rođendana, dobijanja poklona, kupovine, do viđanja sa dragom osobom koja nedostaje... Zaista je mnogo toga što cekamo da se u budućnosti odigra i razmišljamo o tome sa osmehom na licu. Ali pitanje je šta kada se to nešto napokon dogodi? Kada dodje, ostavi trag u nama, i samo prođe? Ispari i iščezne kao da ga nije ni bilo? Odemo na more, provedemo divnih 10 dana tamo i onda se vratimo kući, a posle mesec dana bude kao da nismo ni putovali. Ili se radujemo žurki mesecima unazad, a onda to veče napokon dodje i već nakon 3 dana bude kao da se nije ni dogodilo. 
Sve su to samo primeri, međutim ja ne mislim tako. Ne mislim da je sve toliko jednostavno i lako prolazno. Znam osećaj kada se nešto željno iščekuje, kada se broje sati ili minuti, pa čak i ono nespavanje do kasno u noć zbog preveikog uzbuđenja i razmišljanja.


Ja smatram da treba živeti u trenutku i da se ne treba kajati ni zbog čega, ako smo tada bili srećni. Dakle, koliko god ono što smo čekali kratko trajalo, ipak je trajalo. I ne treba da vas brine ili zbunjuje ta igra vremena koja nam se iznova nameće, ne treba da ste tužni ako se neko lepo poglavlje vašeg života završilo. Jer, ako ste vi bili srećni, ako ste vi bili ispunjeni, ako ste vi proveli divno vreme i stvorili sebi gomilu uspomena koje ćete dugo čuvati... onda je sve bilo vredno događanja i čekanja. Iako iza vas, iako možda nikad više, ne treba žaliti. Jer, sve ima svojih čari i dobrih strana, kao i ta sreća, za koju se kaže da je lepa samo dok se čeka, dok od sebe samo nagoveštaj da. 



Mislite li vi da je sreća lepa samo dok se čeka?


Instagram: laananass
Prethodni post: Zašto voleti putovanja?

You Might Also Like

13 komentara

  1. U potpunosti se slažem sa svime što si navela.. Super post!
    Inače, baš smo ove godne u školi imali da biramo između tri pesme (koje želimo da učimo) baš i tu od Desanke Maksimović -Strepnja.

    heresuniquegirl.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  2. Oduševljavaš me svojim pisanjem i idejama, u potpunosti se slažem sa svakom reči u postu. Taj osećaj iščekivanja zaista dovodi do toga da taj jedan trenutak bude lepši, i da se pamti.
    Fotografije su tako kjut. *--*

    Introverted dreamer

    ОдговориИзбриши
  3. Da i da! U potpunosti se slažem sa svime što si napisala. Možda te neke stvari koje priželjkujemo a nisu trajne mogu delovati kao samo trenutna zadovoljstva koje neće dugo trajati, ali ako mi u njima uživamo u datom trenutku ne treba se kajati kasnije. Odlično si sve predstavila i opisala, bravo :D

    ОдговориИзбриши
  4. Cekanje je meni najgora rijec!
    Rastuzio me ovaj post...

    myfirsttextvm.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  5. Lijep tekst, razmišljanje... Mnogo mi je drago da tako mlada osoba, radi na sebi i svojim mislima i to pokazuje svakim danom <3

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман29. јул 2017. 14:36

    Prelijep post. U potpunosti se slažem sa tobom, treba živjeti i uživati u svakom trenutku našeg života.

    Svaki put me oduševiš sa novim postom. Toliko divnih riječi i poruka na jednom mjestu. Prelijepo. Svaka čest.

    https://amaterskaumjetnost.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  7. Post kao da sam ja pisala, slažem se sa svim. I sama sam često u situaciji da pojedine stvari željno iščekujem i upravo da ne spavam od uzbuđenja, a onda se to jednostavno desi i prođe, pa mi bude žao. Upravo zato bih se slolžila i poručila svima da žive u tom trenutku i da ga maksimalno iskoriste, kako bi, ako ništa barem ostao u sjećanju. Odličan post i preslatke fotografije :D

    Delilah's Stories | Filmtasticno

    ОдговориИзбриши
  8. Totalno se slažem! Ja uvijek zamišljam kako će biti poslje nadolazećeg događaja iako drugi zamišljaju kako će im biti na tom događaju... Čudno, zar ne?

    How to - Instagram feed (blue theme): moonstears

    ОдговориИзбриши
  9. Prelep post.Stvarno neverovatno dobro slikas i pises.

    https://marijaarmus.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  10. Zaista sve si mnogo lepo napisala. Imaš neki talenat za pisanje a i prelepo slikaš. Zaista sve slike koje objaviš su kvalitetne i lepe. Sve pohvale zbog toga pre svega.
    Objavila sam novi post pa bi mi bilo drago kada bi ročitala ga inapisala mi tvoje mišljenje u komentaru. Hvala!♥
    Link posta - http://laurevoir.blogspot.rs/2017/07/5-0-followers-5-days-with-milica.html

    ОдговориИзбриши
  11. Slike su jako lepe!
    Imas jako lepo i zrelo razmisljanje, sve pohvale. :)

    NOvi post: http://happinessalwaysbringsbeauty.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  12. Super post! Slike su jako lijepe,baš se slažem a ovime što si rekla i nekako potpuno razumijem izreku u naslovu...
    Imaš moj follow,nadam se da uzvraćaš!
    Novi post je na blogu: https://katysblogblogger.blogspot.hr/

    ОдговориИзбриши
  13. Jako lijep tekst! Moram priznati da je stvoren za razmišljanja. Nisam neko ko lako zaboravlja sitnice, češće zaboravim krupne stvari. Možda se nekih sitnica ne sjetim, kako si navela, treći dan, ali znam godinama i godinama prepričavati jedne iste sitnice i trenutke. Za mene je život sačinjen od sitnica i samo treba znati uživati u njima.
    Želim ti lijep dan, draga!

    ОдговориИзбриши