Kratak vodič kroz malu maturu - pripreme za prijemni ispit

19:07

Mislim da je, bar pre mesec-dva, došlo vreme i da se razgovara o temi male mature. Ja, kao učenica prve godine gimnazije, smatram da sam donekle iskusna u tom pogledu i volela bih da sa vama porazgovaram i podelim svoje prošlogodišnje iskustvo.
 Mali maturanti polažu testove na kraju osmogodišnjeg osnovnog školovanja i taj maturski ispit se sastoji iz tri testa: srpski, matematika i kombinovani, koji uključuje biologiju, istoriju, hemiju, geografiju i fiziku.



KADA POČETI SA SPREMANJEM?
Ispiti se polažu sredinom juna, dan za danom. Neki osmaci se 'uspaniče' pa od septembra otpočnu sa pripremama. Ja mislim da je to preterano, jer nastavnici uglavnom u prvom polugodištu od vas traže da zapnete, a u drugom malo smanje tenziju i daju vam prostora za obnavljanje i pripremanje za prijemni ispit. Ja sam počela da se spremam početkom drugog polugodišta, a to je bilo krajem januara-početkom februara, što je ostavilo sasvim dovoljno vremena i za spremanje za ispit i za školske obaveze.




ŠTA  I KAKO UČITI?
Poznato je da se na testu traži znanje gradiva od petog do osmog razreda. Planirala sam da pozajmim knjige za peti, šesti i sedmi razred, pa da idem redom i svaku lekciju pročitam. Ova metoda se ispostavila apsolutno pogrešnom, jer i sami znate da su udžbenici prenatrpani kojekakvim nebitnim informacijama, a predviđeni je da na testu bude ono najosnovnije.  
Dobili ste verovatno tri zbirke zadataka, pa je najsigurnije da provežbate svaki zadatak koji sadrže. Imate dovoljno vremena, ali savetujem da odredite svakog dana po pola sata za njihovo obrađivanje, ili, na primer po 30 zadataka dnevno. Imate sasvim dovoljno vremena, a svaki zadatak koji pravi problem zabeležite i raspitajte se kod nastavnika ili drugarice za objašnjenje. 
Sledeći vid obnavljanja su časovi predviđeni za to. Koliko ja znam, obavezno je da predmetni nastavnik održi 10 školskih časova i zajedno sa učenicima obnavlja gradivo. Ja sam išla na skoro svaki i mogu reći da je zaista pomoglo to što nas nastavnici nisu obasipali bespotrebnim činjenicama, već sa razumevanjem nas podsećali i vežbali sa nama najosnovnije.
Na kraju mojih zbirki piše šta je sve potrebno znati i prepoznavati iz odrđenog predmeta, pa se tim tekstom takođe možete rukovoditi.
Na kraju, tu je internet. Slobodno potražite testove prethodnih generacija, uz koje uvek stoji i rešenje, pa testirajte svoje znanje i spremnost, što da ne?



STRAH, NERVOZA, STRES?
Bez i jednog navedenog! Sebi ćete napraviti problem ako nabacite dodatne brige i pesimistična razmišljanja u nedogled. Potrebno je da budete svesni da niste mali i da prihvatite odgovornost koja je pred vama. Ali to ne znači da treba da vam se odseku noge pri svakoj pomisli na prijemni ispit ili znoje dlanovi kad god uzmete zbirku u šake.  Ja sam imala OGROMNU tremu dan pred test, što je razumljivo i normalno, ali sam kasnije shvatila da za njom NIJE BILO POTREBE. Mora da se uči, naravno, ali dokle god vi redovno vežbate i polako se pripremate, za vas nema zime! :D



To bi bila neka moja iskustva i saveti, a vama koji ste osmaci želim puno sreće! Upamtite, redovno učenje i NEnerviranje će vas dovesti do uspeha! :)

Ako ste osmaci, kako se pripremate za prijemni ispit?
Imate li strah od prijemnog ispita, koji god razred da ste?


You Might Also Like

8 komentara

  1. Ja sam ovogodišnji maturant i počela sam da se spremam početkom ove godine. Matematiku radim redovno skoro svakog dana, a nastavnica nas je jako lepo motivisala. Srednji nivo sadrži ja mislim 5 oblasti kao i napredni nivo i za svaku urađenu oblas dobiješ po jedan plus i kada sakupiš 5 pluseva, eto vam je petica u dnevniku. Uradila sam skoro celu zbirku za kombinovani pa ću uskoro početi i sa Interneta da radim. Srpski sam tek otvorila jer mi je predosadan, ali šta je tu je- moram da ga radim.
    Što se tiče treme, ja važim za jednu jako opuštenu osobu u apsolutno svakoj situaciji pa se nadam da će tako biti i pred završni ispit :)

    Milica's diary

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala mnogo na ovom postu.
    Osmi sam razred ali nama od nastavnika još niko ništa apsolutno ne govori o prijemnom, dolazio je pedagog možda 3 časa ali o tome ništa nismo pričali, pogledat ću malo po internetu kako to sve ide. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da sam pomogla! :D
      Ako ti nešto zatreba, slobodno mi se obrati mejlom: aduracovic@gmail.com <3

      Избриши
  3. Ovaj post cr ki definitivno biti od goristi s obzirom da sam ja dosta veliki panicar haha.Hvala ti !!!

    Novi ppst ---> girlsstuffblogg.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  4. Divan post,hvala ti na savetima ❤️!Ove godine sam osmi razred,I pocela sam da se spremam isto u januaru,i ne nerviram se tako da mi je super ❤️!Hvala na savetima,svaki dobro dodje!!!

    ОдговориИзбриши
  5. Prijemni je dosta težak, pogotovo tebi jer još i pišeš na blogu. Slike su predivne, svaka ti čast!


    http://overthemoonwithvanja.blogspot.rs/?m=1

    ОдговориИзбриши
  6. Zaista je neverovatno opisati koliko si mi ovim postom razbila neke predrasude o prijemnom, posto ga ja ove godine svakako polazem☺ Pocela sam da ucim negde u januaru, ali sad bas i ne cinim to nesto puno pogotovo zato sto moram da se spremam za takmicenja iz hemije i biologije. Ipak, uskoro je i probni prijemni, pa cu moci i sama da vidim gde 'skripim'. :) <33

    ОдговориИзбриши
  7. http://olivandafashionvorner.blogspot.ba/ Pogledaj moj blog ako zelis. :)
    Inace odlican postt.Jako mi se svidja tvoj blog samo tako nastavi!

    ОдговориИзбриши