Hari Poter - priča mog detinjstva

17:18

Detinjstvo, kao najbezbrižniji period našeg žovota. Vreme koje spokojno teče i prolazi u dečijim ludorijama, maštanjima i željama. Sa najvećim problemom što neko ima lepšu igračku, ovaj najraniji period svakoga od nas treba da nam ostane zauvek u najlepšem sećanju, i da s vremena na vreme dopustimo mislima da se vrate u doba naših početaka, a usput dozvolimo sebi i koju suzu, čisto kao nagoveštaj blage nostalgije i nedostajanja za kvalitetno provedenim detinjstvom.

Čitajući mnoge throwback postove, iskreno mi je zasmetalo što se među gomilom pitanja ne nalaze i ona koja se odnose na knjige koje su obeležile naše detinjstvo. Bile to slikovnice, zbirke ilustrovanih bajki, prve pesme i lektire, a zatim i trunčicu ozbiljniji romani... oni svakako predstavljaju bitan segment naših najranijih dana, jer, ko u rukama nije držao knjigu pesmica i pravio se da čita, iako nije poznavao ni jedno jedino slovo?
E to su prave uspomene, i smatram da je to nešto materijalno što danas u našim rukama može predstavljati vremeplov, pomoću koga bismo se lako vratili kroz godine i ugrabili još koji tren uživanja u detinjim danima.


Jedan od prvih romana koje sam čitala bio je iz serijala Duginih vila. Knjgu mi je poklonila najbolja druharica u drugom razredu, a ubtzo potom su mi roditelji kupili jos jednu knjigu iz ovog serijala. Ja sam polako ali sigurno, shvatala da mi se dopadaju knjige, i da volim da listam i čitam krupna slova na stranama prošaranim i kojom slikom. Nije prošlo puno vremena da sam počela da se iskreno radujem kada bi mi neko poklonio knjigu, a ona je svakako postala moj najčešći odgovor na pitanje Šta želiš za rođendan?.
Usledila su i silna razmenjivanja lakih štiva sa drugaricama, ali i prvi odlasci, koji su bili sve učestaliji, u školsku bioblioteku.

Kada sam malo porasla, odnosno prerasla mlađe razrede, učlanila sam se u gradsku biblioteku i neizmerno se radovala svakoj novoj poseti istoj, jer sam uživala da se vratim kući sa rukama punim dela koja čekaju da budu pročitana.


Istina je da sam stvarno mnogo, mnogo knjiga pročitala, što lektira, što iz ličnog izbora, raznih žanrova... ali danas želim da pišem o jednoj koja je na mene ostavila značajan utisak. Tačnije, u pitanju je serijal od sedam, odskora osam, knjiga, pod dobro poznatim nazivom Hari Poter.

Nikada nisam gledala filmove, pa sam na nagovor drugarice odlučila da uzmem prvi deo iz biblioteke. Posle nedelju dana, završila sam sa čitanjem poslednjeg poglavlja i malo je reći da sam bila apsolutno oduševljena. Nisam verovala da me neka priča, naizgled isuviše dečija, može tako raspametiti i nagovoriti na mnoga razmišljanja.

Ali ovaj serijal jeste. Čitajući svaki naredni deo, moje oduševljenje je raslo. Svaka strana knjige je sa sobom donosila nove misterije i pitanja, a svako poglavlje me je sve više držalo u neizvesnosti. Čitala sam do kasno u noć, pa i onda kad bih bila najumornija, jer je svaki novi red držao moju pažnju, i ja tome nisam mogla da se oduprem. Priznaću vam, nisam ni želela.


Završivši sa čitanjem svih delova, osećala sam se čudno. Želela sam nastavak, iako je sve bilo gotovo. Zapravo, kraj ove knjige je doneo jedan sasvim novi početak, o kome sam često maštala i zamišljala mu nastavak.

Želim da vam kažem da Hari Poter nije samo knjiga koja govori o magiji, već je i sama takva - magična. Priča je misteriozna, sa mnogo zapleta koji podstiču na duboko razmišljanje.
Ako niste do sada, pročitajte Hari Potera - bilo da ste dete, tinejdžer ili odrasla osoba. Ovaj dečak sa ožiljkom u obliku munje, provešće vas kroz svoje avanture, podeliće sa vama strahove, uvešće vas u svet čarobnjaka, pokazaće vam šta znače pravo prijateljstvo i hrabrost, i ljubav... Otrgnuće vas od sveta stvarnosti. Probudiće dete u vama i bićete zahvalni sebi što ste se upistili čitanje ove fantastične i tople priče. Verujte, delo će vas ušuškati i jednom kada se prepustite čaroliji, biće vam teško da od nje odete. :)

Za sve ljubitelje Harija Potera, ako želite da imate neki aksesoar sa temom iz knjige, znajte da je ova karukvica sjajna. Ja sam mnogo u Beogradu tražila neki suvenir, ali nisam imala tu sreću da nađem nešto što bi me oduševilo. Međutim, ova narukvica, poručena sa Zaful sajta, to jeste. Osim što je kvalitna, prelepa je i sa ponosom je nosim, kao pravi Potter Fan. :D

Instagram: ananass_tq

Da li ste čitali Hari Poter serijal?
Kakav je utisak ostavio na vas?



You Might Also Like

49 komentara

  1. POČELA SAM DA VRIŠTIM ČIM SAM PROČITALA NASLOV.
    Okej, mislim da već znaš da sam ja oogromni Potterhead oko dve godine. Čak sam i na svom blogu posvetila dva posta Harry Potteru. :D To je definitivno serijal koji mi je doneo isuviše toga, ono što se ne može opisati rečima.
    Gotovo niko u mojoj okolini ne razume ovoliku opsednutost fikcionim likovima, tako da se jaako radujem kada vidim da neko deli tu ljubav sa mnom. Šaljem ti virtuelne zagrljaje trenutno. :D
    A nešto što me jako zanima je, u kojoj si kući? :)

    http://introverted-dreamer.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvaka ti mnogoo, znala sam da cu tebe jako ibradovati postom,hehe :D I da,mozda je jakocudno,alo bukvalno od prvog dela ja ne mogu da se opredelim za kucu, nekako,spojila bih sve cetiri u jednu i tu pripala. :D Koja si ti kuca? :D

      Избриши
  2. Ana moja draga, napokon da nahvatam priliku da komentarisem tvoj post prva, i to mi je velika čast haha :D Vrlo zanimljiva tema za pisanje, zaista boh se složila da blogeri u žanru #throwback trebaju više pisati edukovaniji sadržaj, u kome spadaju knjige, nego nešto drugo, što je manje bitno. Takođe moram reći, da je i u mom slučaju Hari poter knjiga koja je obeležila moje detinjstvo. Oduvek su me privlačile magične stvari. Doduše kod mene je situacija bila ta da sam po odgledanom prvom delu filma o Hariju Poteru, uzela knjigu i procitala je, a onda sam shvatila da je mnogo veci uzitak citati film, nego gledati, jer postoji veliki broj detalja koje film ne moze da priusti, Sve u svemu, odlican post. Uzivala sam zaista, obozavam da citam kada su ovakve teme u pitanju. Veliki pozdrav <3

    http://thestoryofagothic.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  3. Jako mi je drago što si i ti Potterhead! Harry je obilježio moje djetinjstvo (prvo sam gledala filmove) a nakon što sam pročitala knjige ostala sam oduševljena. Toliko mašte, genijalne knjige stvarno.. Jedva čekam ljeto da ponovno pročitam sve knjige!♥ Bila sam toliko opsjednuta da sam u dva tjedna pročitala zadnja dva nastavka što je više od tisuću strana, ali isplatilo se!☺

    http://nevergiveup656.blogspot.hr/

    ОдговориИзбриши
  4. I've read Harry Potter and am a HUUUGE Potterhead! I think that living with characters in so good described events made my life so magical. I definitely ship Ron and Hermione.
    But, from the other side, I like the Percy Jackson books better. I don't know why, maybe because they brought me my all-time favourite fictional character Leo Valdez, but just the way they've been written, so much sarcasm... I don't know. But Harry Potter is a serial that will always take a special place in my heart.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I am reallu big Potterhead too! And I so ship Ron and Hermione :D
      And, I agree with you about Harry and place in our hearts :)

      Избриши
  5. Одговори
    1. Zaista ne razumem anonimuse koje kliknu na nečiji blog samo da bi napisili zajedljiv komentar. Zaista ne razumem.

      Избриши
    2. Prvi hejt komentar, jeej :D
      Hvala Danice i Anonimnom 2, ali ne obazirem se, jer nekome je dosadno u životu i mora nesto da radi, makar to bilo nezasnovano hejtovanje ljudi. :)

      Избриши
  6. Zaisa, zaista predivno draga moja Ana... Obožam Harry Potter-a, tj. sve njegove knjige kao i filmove i slažem se sa tobom da ovaj serijal knjiga niko ne može da prepraste. Kao što si i sama rekla - knjiga sa odličnom tematikom i malo magije u sebi :) <333

    http://modernastreberka.blogspot.rs/ - Novi post :)

    ОдговориИзбриши
  7. Harry Potter je postao moja opsesija. Odgledala sam sve filmove, a na sajmu knjiga sam kupila jednu ''Dvorana tajni''. Ja prosto ne mogu da opišem kako se osećam kada čitam knjigu i gledam film, poželim da je ta magija stvarnost i da mogu jednog dana otići u Hogwarts. :)xo

    ОдговориИзбриши
  8. Nemas pojma koliko si me obradovala ovim postom,obozavam Harija. Knjige sam procitala sve,i sve delove filma odgledala. Iskreno,knjiga je puno bolja i slazem se sa tobom da je magicna. Isto kao i ti je toplo preporucujem jer stvarno ostavlja bez daha,vodi u drugu dimenziju i uci nas pravim vrednostima. Ovaj serijal je jedini koji mogu da citam stalno i da nikada ne dosadi. Jos jednom ti hvala na ovom divnom postu,vratila si me u prelepo magicno vreme <3
    The Boho Diary

    ОдговориИзбриши
  9. Najbolji film mog djetinjstva takođe.ja dok sam bila mala obožavala sam da gledam prve dijelove Harija.To je meni bilo tako fantastično,nevjerovatno,uvijek sam jedva čekala da sestra pusti film pa da ga gledamo.. divan post <3
    imaš follow :*
    https://beautyworld830.blogspot.ba/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Divno, ali najtoplije ti preporycujem da procitas knjige - definitivno neces zazaliti :D

      Избриши
  10. Prvi put sam na tvom blogu i predivan je.Obozavam sve delove Harry-ja.

    Poseti moj blog,nova sam,objavila sam prvi post:http://dropsofhappines.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  11. Odgledala sam 1-2 dela filma ali nisam ljubitelj takvih filmova. Ono što mogu da dodam je to da sam ogladnela gledajući fotke.
    http://milanasweetlife.blogspot.rs/
    https://www.instagram.com/milana_mima/
    https://www.facebook.com/milanasweetlife/

    ОдговориИзбриши
  12. Ja sam malo zakasnila sa Hari Poter opsesijom, upravo završavam sedmi deo :). Ali nikad nije kasno, prosto sam opsednuta i stvarno nije bitna starost, mislim da će svi uživati u ovom magičnom svetu :). Predivan post! ♥♥

    ОдговориИзбриши
  13. Odličan post. Kad samm bila mala pravila sam se da znam engleski i govorila sam neke čudne reči. Detinjstvo su mi zaista obeležila knjige. U drugom razredu sam gledala razne crtaće sa magijom iako nisam znala šta je magija. Moj deda je ljubitelj filmova i za jedan dan odgleda možda 5 filmova. Jednom dok je na televizoru gledao prvi deo Hari Potera ja sam sela i gledala sa njim. Taj prvi deo mi se svideo, a saznala sam da imaju još. Emitovali su i druge delove sve do 5 dela i onda su prestali. Bila sam drugi razred i verovala sam u sve. Nisam znala da je to bila gluma, pa sam verovala da magija ne postoji. Uzela sam jedno drvo i rekla sam dedi da mi napravi jedan čarobni štapić. Napravio mi je jedan slični kao iz filma i svaki dan sam ostajala u sobi, pokušavajući da se setim neke magije iz filma. Na kraju sam se setila i pokušavala da je izvedem, ali nisam uspela. Pokušavala sam i pokušavala i na kraju sam odustala. Onda sam htela pogledati sve delove i gledala sam ih na internetu. Od tada svaki put kad saznam da ima Hari Poter na televizoru, ja moram da ga odgledam. Deda mi je rekao da sam ceo serijal odgledala možda 50000000 puta, ali ja ga nisam slušala i nastaila sam da gledam. Kad sam saznala da postoje knjige tražila sam ih svugde ali nisam mogla da ih pronađem. Mislila sam da jer sam odgledala film ne moram da pročitam knjige jer će mi biti dosadne, ali pre dve-tri godine, sestra mi je bila sa školom na Sajmu knjiga i kad se vratila saznala sam da mi je spremila iznanađenje. Znala je koliko volim Hari Potera i na Sajmu knjiga je pronašla prvi deo knjige. Pročitala sam je u jednom dahu, i svugde sam tražila ostale delove. Pošto živimo na selu, nisam imala biblioteku ili knjižaru. Najzad sam ih pronašla na internetu, ali nisam ih pročitala jer nisam imala vremena. Svaki put kad krenem ili me škola prekine, ili pronađem neku drugu knjige, ali je onlajn, i prekinem tu. Od tada sam Potterhead, i to veliki. Kad sam videla da je neko objavio ovakav post počela sam da vrištim, jer još neko je fan Hari Potera.

    lifeinmystyle311.blogspot.com - Novi post

    -Šehada xx

    ОдговориИзбриши
  14. Nice narukvica :)
    Ommm cookies izgleda ukusno: D

    Vi me gledate? Sam ti gledao? :)
    grlfashion.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  15. Predivan post draga moja,i ja sam medju prvim knjigama pocela da citam Dugine vile i imama celu kolekciju Vila Dragulja hahah <33!Mislim da bih opet mogla to sve da iscitam...Sto se licno Hari Potera tice nameravam da prvo procitam knjige,pa odgledam sve filmove po redu,jer nisam i dalje time zaludjena a svaki put kada se filmovi prikazuju na televizoru,ja naletim na isti deo <33!Definitivno cu iskoristiti ovaj nadolazeci raspust da procitam sve delove!

    novi post perfecthigh136.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  16. Mislim da sma ja jedina koja nije veliki ljubitelj Harry Pottera, daleko od toga da ga ne volim, ali nikada nisam bila opsjednuta ili pogledala više puta neki dio, no svakako svako ima nešto što ga podsjeća na djetinstvo, kod mene je to serija ''Prison Break'', koju sam jako voljela, pa, djelomično i ''Gospodar prstenova'', sve u svemu predivan post, jako volim ovakav tip postova, prisjećanje na djetinstvo, baš sam i sama uradila sličan

    dnevnadozabloga.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisi jedina, veruj mi, ima mnogo onih kojima ne prija ovakav zanr, bez obzira na to koliko smo mi, Potterhead-ovi, opcinjeni :D

      Избриши
  17. Najbolji post ikada! Čitala sam sve knjige prije nekoliko mjeseci, i iskreno želim jošš!! želim još nastavaka, još priča, još avantura, još nevolja, još likova, zapravo još svega. Na mene su knjige ovog serijala ostavile veliki utisak, nisam ispuštala te knjige iz ruke, kada su me zadesili tužni dana, čitala sam Red feniksa, i osjećala sreću, tugu i još hrpu stvari. Knjiga jeste magična, jer samo najbolja knjiga može u nama stvoriti tisuću različitih emocija. Danima nakon čitanja sam pogledala sve filmove, pročitala sve članke, shvatila kojoj bi kući htjela pripadati i hrpu toga. Ova knjiga izgradila me je i kao osobu. Iako sam nakon nje pročitala bar 40 knjiga, niti jedna nije kao ona. Vjerujem da će zauvijek ostati na drugom mjestu mojih omiljenih knjiga, jer ipak jedan serijal pobijedila nije. Ako nađeš vremena i želje pročitaj Gričku vješticu jer to je moj broj 1. :)

    Fantastiko World

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti mnogo sto tako lepo mislis o mom postua <33
      I hvala na predlogu, potrudicu se da procitam tu knjigu :D

      Избриши
  18. JA SAM BEZ REČI. BRAVOOO!!! I ja obožavam Herija Potera. Gledala sam samo filmove zato što ne mogu da pronađem knjigu jer je na ovom području to zaista teško. Moj otac mi je preneo tu zarazu sa Herijem Poterom tako da i ja sa njim gledam film. Uvek se radujem kada vidim da ce biti taj film. Želja mi je da kada porastem kupim sve delove Herija Potera. Ja sam je pronašla na internetu ( na Scribd-u) ali je bilo nekih gramatičkih grešaka i nisam je čitala. Pročitala sam neke knjige ali ipak to nisu bile Heri Poter. A što se tiče slika one su VRH!! Iskreno da ti kažem sada kada gledam te kolačiće i meni se jedu. Posle ovoga idem sigurno do prodavnice da kupim nešto slično. ��

    ОдговориИзбриши
  19. Imam 23 godine i pre neki dan sam počela da čitam serijal o Hari Poteru po treći put. Na moju veliku žalst, nemam knjige, već samo pdf izdanja. :(

    http://ljubavnaprvocitanje.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  20. Slažem se sa tobom u vezi toga da treba da budu obuhvaćene knjige koje su obilježile naše djetinjstvo. Svaka čast na postu. Zaista odlično napisan. Bravo!

    https://mysweetescapemasha.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  21. nice blog. would you like to follow eachother? following you now on gfc.
    https://nchimy.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  22. Mogu se pohvaliti da sam procitala sve delove ove uzbudljive knjige i pogledala svaki film.Iskreno,uzivala sam.I ponovno,citajuci sve ove knjige i filmove uhvati me nostalgija za detinjstvom i tim dobom kad je sve bilo tako bezbrizno.Iako sada najvise citam neke ozbiljnije romane,Harry Potter je definitivno nesto posebno i nesto sto je i moje detinjstvo obelezilo.Jako lep post.Svidja mi se tvoje razmisljanje.http://ellalavomg.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  23. Hvala ti ♡
    Razumemo se sto se povremene nostalgije tice :)

    ОдговориИзбриши