6 trikova za trenutno suzbijanje umora

00:03

Školska godina se uskoro završava, a malo je reći da smo u toku jedne zaista često iscrpljeni i nenaspavani. Nije lako stići sve naučiti na vreme, imati sjajne ocene, a opet se posvetiti i društvenom i porodičnom životu, i ličnim interesovanjima. Želimo sve da stignemo da uradimo, isplaniramo, te često ostanemo budni do kasno i malo spavamo, a svemu tome rezultat je nedovoljno sati sna i umor koji zaista zna da remeti dnevni ritam.
Stoga, danas vam donosim neke svoje trikove koji u mom slučaju deluju pozitivno na mene i čine da se makar malo manje osećam preumorno i kao da bih mogla da zaspim svakog trenutka.




#1
Jedna metoda koju često koristim kada su mi oči previše umorne i najradije bih ih zaklopila i utonula u san, jesu kašike. Naime, sve što vam je potrebno jesu dve kašičice, koje treba da stavite u zamrzivač na 15 sekundi, ili frižider na ceo minut, a onda ih prislonite na kapke. Hladnoća će vam prijati, a kada otvorite oči zaista ćete osetiti kako su odmornije i jednostavnije za držati ih otvorenim. Provereno radi.


#2
Ako ste tek ustali iz kreveta, na jedvite jade pretpostavljam, evo još jedne metode koja će vas u startu razmrdati i dati snage da započnete dan. Pesma. I malo igranja. Dakle, dovoljna su tri minuta omiljene pesme, uz koje biste malo igrali, rastegli se i uradili jutarnju gimnastiku, i začas ste kao novi! 

#3
Ako ste žensko, i imate kosu koja nemirno upada u oči, savet jeste da je skupite u konjski rep. Kao prvo, neće vas sitne dlake bockati i upadati u oči, a kao drugo, samim tim što napravite frizuru, zategnućete svoje dlake, ali i predeo oko očiju, pa nećete imati preteranu potrebu da ih zatvarate i spavate. I da, naravno da ne treba stegnuti toliko jako da vam otpadne svaka dlaka s glave...


#4
Nekako, većina trikova koje sam vam pokazala su vezani za oči, ali u mom slučaju je zaista tako - ako mi se oči sklapaju, nema šanse da ne zaspim, te je poželjno da ih što duže držim otvorenim. Tako da, moj sledeći trik jeste vezan za sunčane dane, a to bi bilo da obavezno nosite naočare za Sunce ako mu se izlažete. Jer, verujem da mnogi od vas, baš kao i ja, na samo mali pogled na Sunce odmah zatvara oči i briše suze izazvane jakim svetlom. Kao što rekoh, niste jedini...

#5
Gore sam spomenula veselu muziku kao lek razbuđenpsti, ali to zaista nije mit. Ako se često vozite autobusom, ili ste prosto toliko pospani da biste se mogli srušiti nasred ulice, vaše rešenje leži u slušalicama i nekoj brzoj pesmi uz koju se garantovano nećete uspavati.


#6
Poslednji trik za danas jeste hladna voda. Poznato je da ona osvežava i prija, pogotvo u tekućim danima koji su izuzetno topli i sparni, te ja radije preporučujem umivanje hladnom vodom, kao i čašu iste, nego šolju kafe, za koju mnogi priznaju da održava odobu budnom, za početak dana.

Naravno da ovo nisu trajna rešenja, i da pravi san ništa ne može nadoknaditi ili zameniti, ali evo čisto trenutnih alternativa koje mogu poslužiti u kriznim situacijama. Ne zaboravite, san je neophodan svima nama, kako za naš organizam i fizučki stanje, tako i za psihičko. Nemojte ga menjati za nešto što toga nije vredno, i spavajte redovno - sutradan ćete se osećati mnogo bolje i kvalutetnijee.

Želite li da napišem post o mojim savetima kako da brže i lakše zaspite?
Koliko vam je san bitan, i koliko dnevno spavate?
Neki vaš savet za razbuđivanje?



You Might Also Like

10 komentara

  1. Obožavam trik sa hladnim kašičicama, i kod mene uvek pali :)
    Hvala ti na ovom postu, definitivno si mi mnooogo pomogla, hehe :D

    ОдговориИзбриши
  2. Jooj, baš pravi post, u pravo vrijeme! Ja sam mnogo puta vidjela ovaj trik za žličicama, ali ga nikada nisam stigla probati. Stvarno moram da vidim kako djeluje. :)
    I da, moram priznati da obožavam ovu vašu skupštinu u Beogradu, toliko krasna zgrada *-*


    Laylva

    ОдговориИзбриши
  3. Ja spavam otprilike od 12 uveče do 8 ujutru (dok sam u domu i dok imam predavanja), ali sada, kada sam kući na raspustu, često ne mogu da zaspim do 2 i duže, a budim se oko 10, tako da mi se desi da budem umorna u toku dana. Stoga mi ne bi manjkao neki savet kako da lakše zaspim hehe :) Što se tiče razbuđivanja, meni je kritično prvih 2 - 3 minuta, ali oduvek odmah iskačem iz kreveta i ne razvlačim se još po 2, 3, 5 minuta. Umijem se, popijem čašu vode i spremna sam za dalje :D

    Anja's diary

    ОдговориИзбриши
  4. Super trikovi.Novi post je na blogu.Znacilo bi mi ako mozes da pises svoje misljenje u komentare.Uclani se ukoliko vec nisi,naravno ako ti to zelis.

    my-life-story-1.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  5. Ja sam jedna od onih osoba koje se ujutru lako probude, ali im ne polazi za rukom da napuste udobnost kreveta haha. Ali priznajem da iako se 'lako' budim ujutru, opet mi tokom dana budu umorne. I sama praktikujem trik sa hladnim kašičicama (čak ih malo pritisnem ispod očiju) i još nešto što uvek pali jesu veštačke suze/kapi za oči. Uvek mi izbistre oči i prosto se i sama osećam svežije, tako da eto neki savet od mene :))
    Što se tiče ostalih saveta, kada krene nova školska godina, sigurno ću ih isprobati, jer će mi sigurno zatrebati :D

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман13. јун 2017. 20:11

    Meni se školska godina završila pa ću moći spavati i odmarati se koliko hoću. Ali opet, ovi saveti će mi pomoći. Čula sam za savet sa kašikama, i nekada ga primenjujem. što se tiče hladne vode, ja sam čitala na netu da se hladnom vodom trebamo umivati jer se tada koža zateže i bore se ne vide. Mislila sam da kafa daje energiju čoveku.

    laAdda Update - School is over! | laAdda​​​

    ОдговориИзбриши
  7. Jako koristan post.Savrsene slike.

    http://marijaarmus.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  8. Ja sam prva smjena čitavu ovu godinu i katastrofalno je skoro svaki dan spavati nekih 7 sati, što meni nikako nije dovoljno. U posljednje vrijeme posebno osjećam neki umor i nenaspavanost, valjda i zbog vrućine, tako da će mi savjeti mnogo koristiti. Ovaj drugi savjet sama koristim i mnogo mi koristi, kad ujutro ustanem,uzmem slušalice i slušam muziku, malo me i ponese, pa i zaplešem xd tako da definitivno pomaže da se razbudim

    Delilah's Stories | Filmtasticno

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман22. јун 2017. 13:15

    Slike su savršene a savjeti jako korisni. Jako bih voljela da napišeš post o spavanju, kako da brže zaspimo. :) ♥

    ОдговориИзбриши
  10. Beautiful pictures!
    xoxo Mon 🦄
    http://lifebymon.blogspot.sk/

    ОдговориИзбриши