5 saveta za drugo polugodište :)

19:52

Ćao svima! Evo mene sa novim postom. Pišem dok još imam bar malo slobodnog vremena, jer su uveliko zakazana svakakva ocenjivanja za sledeću nedelju, a za ova tri dana,, koliko smo išli u školu, profesori su ispredavali toliko mnogo lekcija, da već znam kako ću provesti predstojeći vikend - učeći.
Stoga, ne verujem da je vama mnogo bolje, pa sam pripremila par saveta za vas. Ja se njih držim godinama unazad, i stvarno su mi korisni. Nadam se da će i vama biti od pomoći. :)


1. Hvataj beleške
Da, ovo je stvarno korisno. Nastavnici i profesori, kada predaju, većinom se trude da kažu ono što je najbitnije, a tek ponešto zapišu na tabli. Zato, slušajući profesora dok govori, zapišite u vaše sveske sve ono što vam se učini bitnim. Jer, mnogo puta mi se desilo da ne zapišem, misleći da ima u knjizi, a zapravo posle ne mogu da se snađem, jer u knjizi nema, a ja nemam nigde zabeleženo.
Još nešto, ako ste kao ja i volite da imate uredne sveske sa lepim rukopisom, savetujem vam da ponesete neko blokče ili svesku svaštaru u koju ćete zapisivati informacije. Desi mi se nekad i da ružno pišem, da bih stigla da zapišem sve, a onda kod kuće prepisujem i brišem. A to oduzima vremena, mnogo.


2. Markeri raznih boja
Pa, ovu metodu verovatno svi praktikujete. A što i ne biste? Apsolutno je efikasna. Složićete se sa mnom da su udžbenici prepuni nebitnih informacija i predugačkih rečenica koje ne razumeju ni oni koji su ih napisali. Zato, sve ono što je bitno, podvucite hemijskom olovkom ili boldujte markerima, pa kad budete učili, lako ćete se snaći i znaćete da odvojite važno od nevažnog. Ali, trudite se da u podvlačenju i želji da se podvuče što manje (ne bi li se manje i učilo), ne izostavite nešto što biste morali da zapamtite.
I koristite različite boje markera za  različite predmete. Biće vam zanimljivije.


3. Odmori se, prošetaj
Ko može da uči ceo dan? Bez prestanka? Niko! Zato, čim vam se učini da ste umorni, da vam se brojke kovitlaju pred očima (dešavalo se, haha), istog trenutka ostavite olovku i knjigu i odmorite se. Pojedite nešto, proverite poruke, izađite iz kuće i prošetajte, u cilju da razbistrite um i 'provetrite' mozak. Verujte mi, osećaćete se sto puta bolje, ako posle napornog dvosatnnog ponavljanja lekcia izađete u petnaestominutnu šetnju. A kada se vrratite, bićete odmoriji i spremniji za dalje učenje.
Čak, ne moraju to biti prave šetnje, možete samo izaći u dvorište ili prošetati po sobi. Bitno je da redovno pravite pauze. Ja to radim na, otprilike, sat vremena.
 I, nemojte učiti čim dođete kući iz škole. Stavite obaveze na prvo mesto, ali se ipak odmorite, jedite, ako imate vremena - spavajte, pa tek onda odmorni i siti prionite na učenje.

 4. Idi na dopunsku nastavu
Stvarno nije sramota da odličan učenik nekada poseti dopunsku nastavu. Iz bilo kog predmeta. Apsolutno se svakome desi da ponekad nešto ne razume ili mu jednostavno ne ide. Ali, profesori i nastavnici upravo iz tog razloga i drže časove dopunske nastave. Raspitaj se za termin i slobodno idi i pitaj SVE što ti nije jasno.


5. Redovno uči
Hm, ovo i nije lako uvek postići. Znate ono kad vam kažu nastavnici da svaki dan čim dođete kući, treba da pročitate lekciju nekoliko puta? I tako svaki dan, za svaki predmet - nekada nemoguće postići.
Pa, ja to ne radim. Uglavnom čekam vikend da bih učila nove lekcije, jer tokom radnih dana ne stignem sve. Ali poenta je da treba naučiti u roku od pet, eventualno sedam dana od predavanja. Jer, svaki put kada naučite neku novu lekciju, naredni put ćete je samo ponavljati i pridodavati nove lekcije. Nikada nemojte doustiti da vam se gradivo nagomila, do te mere da za tri dana imate test, a četiri ili pet lekcija da naučite. Nećete stići, jer imate još mnoštvo obaveza i gradiva iz drugih predmeta, zar ne?
Još nešto, nemojte biti kampanjac i sve učiti napamet i za ocenu. Raspodelite vreme, i predmete, učite redovno, po malo, i svaki dan.


 Pa, to bi bili neki saveti od mene, koji meni koriste, a nadam se da će i vama.
Srećan polazak u drugo polugodište svima! :)
Takođe, malo sam izmenila i izgled bloga, pa se nadam da vam se dopada! ♥

Imate li i vi za ovaj vikend gomilu lekcija da učite?
Koji od mojih saveta vam se čini najkorisnijim, i da li neki od njih već koristite?
Koja je vaša najefikasnija metoda učenja?


You Might Also Like

13 komentara

  1. Divan post,dopadaju mi se tvoji saveti,a vecinu i sama primenjujem <3!Imam da ucim previse,kao sto si i sama rekla sve su nagomilali za ova tri dana i krecu da pitaju... :)

    perfecthigh136.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  2. Odlični savjeti.Nas su ove sedmice počeli "rešetati",I tokom čitave sedmice smo imali nastavne listiće.Tu je važno održati redovno učenje,sa kojim ja često zabušavam I učiti sa razumijevanjem.Ja sam na neki način kampanjac I uvijek u zadnji momenat sve ostavljam,što nije dobro,ali sam navikla na to.Pokušati ću tokom ovog polugodišta popraviti radne navike,i nadam se da će što nam što prije doći raspust.Divno pišeš.Na mom blogu je novi post,pa pročitaj,ako želiš:

    http://ameliabelieveme.blogspot.ba/ -Mnogo bi mi značilo,kada bi se učlanila,i ja sam clan tvog bloga:)

    ОдговориИзбриши
  3. Uhh, ja koristim ovo subotnje jutro da pogledam šta ima novo na blogeru i eventualno napišem novi post, i onda se bacam na celodnevno učenje... Sledeće nedelje imam 3 testa + odgovaramo dva predmeta koje najviše mrzim... I još moram da učim i za takmičenja iz srpskog i biologije, hjooj...
    Uglavnom radim slične stvari kao ti, meni inače sveske u prvom polugodištu nisu bile baš previše uredne, ali sam odlučila da ću se sada potruditi i učiniti svoje sveske što boljim. :)

    http://iwanttobehappybydanica.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  4. Hvatanje beleški takođe praktikujemi uvek ih prepisujem kada stignem iz škole, pošto onda već pola i naučim.☺ Mislim da spadam u retku grupu ljudi, ali u udžbeniku podvlačim samo olovkom pošto mi ovo izgleda nekako neuredno i dekoncentrišem se... Problemi perfekcioniste :D Ja sam prebukirana ovaj vikend, previše kontrolnih i odgovaranja.. Ali je za mene jedna nedelja puna odgovaranja već prošla, pošto je moj zimski raspust bio ranije.☺
    Divno si napisala post, a slike su odlične! ^_^♥

    pametnodete.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  5. Ja bas i nemam puno da ucim, naravo tu su pripreme za prijemni, sve sto si napisala i sve metode pomazu u ucenju pa ne bih mogla da kazem koja je najefikasnija,. Divan post kao i uvek <333

    tijanaqueenoffashion.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  6. Odličan post, nadam se da ćeš dobiti dobre ocene sledeće nedelje :) Ja imam da prevodim tekstove iz francuskog i da učim za testove iz biologije i fizike :) Dopadaju mi se tvoji saveti, ja većinu koristim :) Najefikasnija metoda učenja (za mene) je pisanje kratkih tekstova u vezi lekcije, tj. smislieno prepričavanje najbitnijeg :)

    katieslittlecorner.blogspot.com - novi post na blogu, ako hoćeš, pogledaj :)

    ОдговориИзбриши
  7. Svi savjeti su odlični i već ih i sama primjenjujem :)

    xoxo ♥

    ✨ forever-blogm.blogspot.com ✨ - novi post ♥

    ОдговориИзбриши
  8. Sjajan post! Savjeti su odlicni i svima ce nam izuzetno korititi jer uglavnom posljednjih dana citam o tome kako svi imaju puno za uciti i nitko nista ne stigne. Ovaj tjedan mi je bio zatrpan ispitima, a bit ce i sljedeci. Mislim da je odlazak na dopunsku nastavu najbolji savjet koji si napisala. Ucenike je cesto sram dolaziti ili im to uopce i ne padne na pamet.
    Posjeti moj blog i uclani se, uzvracam: beautybyshoppingholicgirl.blogspot.hr

    ОдговориИзбриши
  9. Divan post, savjeti će mi doista pomoći i izgled bloga ti je prelijep. :*

    https://myblogmything1.blogspot.ba/2016/02/avon-colortrend-maskare-usporedba.html?

    ОдговориИзбриши
  10. Odlični su saveti, većinu i ja koristim! ❤☺

    Novi post
    milicinkutak123.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  11. Great tips! Thanks for sharing.

    Just found your blog and I'm glad I did. I'm following you now on GFC.

    xo Azu

    www.raven-locks.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  12. Nova sam na tvom blogu,kada sam usla prvo sto sam videla je predivan izgled bloga.Boje su divne,sve je lepo i na svom mestu! Ovo mi daje zelje da menjam izgledam svog bloga haha.Post je odlican,nisam videla nijedan ovakav post,vrlo korisno.Odlicni saveti koji ce mi pomoci jer sam ja jako lenjaaa kada je skola u pitanju..

    Ako zelis pogledaj moj blog i postani clan <3
    http://happinessalwaysbringsbeauty.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  13. Sviđaju mi se tvoji saveti.Bravo za ovako dobar post :D

    http://kutakzasvetinejdzere.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши