Kako voditi planer, a ne biti 'rob' planiranja?

12:53

Juče je otpočeo deseti mesec ove godine. Nadam se da ste ga dočekali sa osmehom na licu i planovima u glavi. Ja sam već napisala svoju TO DO listu sa ciljevima za naredih 30 dana, TO BUY listu i isplanirala neke postove. Neke od obaveza i podsetnika sam već upisala u planer, i mislim da sam spremno zakoračila u oktobar. Kad smo već kod planera i planiranja, u današnjem postu želim da sa vama podelim par načina kako da redovno vodite svoj planer, ispunjavate ga, a pritom ne postanete 'slepi rob' planiranja.


Kada sam pisala post o svom planeru, jedna devojčica me je samolila da napišem post na ovu temu. Ja sam malo razmišljala o njoj, i mislim da će biti jako korisna svima koji u detalje isplaniraju svoj svaki dan i isključivo se pridržavaju napisanog.

Za početak: znajte da vođenje planera nije obaveza ili nešto na šta treba sebe da primoravate, ako ne želite. Planer služi da organizujete svoje vreme i prvenstveno sebi pomognete i olakšate održanje balansa između obaveza i slobodnoh vremena. Dakle, u planeru planirate vaše vreme, ali ne dozvoljavate da taj planer koji ste sami napisali, upravlja vama i vašim životom. Život je lep, svašta divno se može desiti neočekivano, i planiranje nije svrha svega,a ja se nadam da ću vas do kraja posta ubediti u to. :D


Ja ranije nikada nisam imala planer, ali sam zato uvek po parpirićima beležila podsetnike, razne obaveze, i raspoređivala učenje po danima ili satima, onda kada sam imala mnogo predmeta da spremam.
Od ove školske godine sam odlučila da malo promenim stvari, i umesto da pišem po papirićima i gubim ih, ja sam napravila svoj planer i sama ga dizajnirala (post o tome - OVDE).


U svoj planer upisujem dosta toga, ali što se tiče dnevnog nivoa, tu su polja za učenje, podsetnik, događaje i sate sna.
Što se učenja tiče, kao što sam pomenula, imam puno predmeta za učenje, i nekada mi je teško da se u glavi organizujem, pa mi je mnogo lakše da u planer zabeležim sve predmete, i onda ih rasporedim po danima, na nedeljnom nivou. I to je stvarno okej, jer mnogo pomaže i olakšava, zaista. Bar meni.
Onda imam podsetnike, i o tome nema šta puno da se govori. Prosto nisam tip osobe koja bi lepljive papiriće ostavljala svuda, i jednostavno mi je lakše da ujutru pogledam podsetnike koje sam sama sebi ostavila.
I događaji... Pa, tu beležim neke događaje i dešavanja koja ne bih smela da zaboravim. Recimo, odlazak kod zubara, frizera, na neku proslavu...


E sad, poenta ovo posta jeste da vam ja pokažem kako da koristite vaš planer, a ne postanete usput osoba koja će zavisiti od njega. Okej je da vam služi recimo za organizovanje učenja, pisanje podsetnika, događaja... ali nije okej ako vi ne uradite nešto neplanirano, samo zato što se već zapisali šta treba da radite. Malo sam zapetljala rečenicu, ali evo primera: planirali ste da sutradan celo veče učite, a malo pre vas je drušvo pozvalo da sutra prošetate do grada. I vi ćete sad odbiti prijatnu šetnju i druženje, zato što u vašem planeru stoji da u to vreme morate da učite? Netačno!
Vi ćete da promenite planove, i odete sa društvom u izlazak, jer je to ono šro želite, a učenje ćete obaviti ranije, poštujući da naučite sve predmete koje ste planirali. E to je već dobro i odgovorno vođenje planera. :D

Zaključak: vođenje planera je jedna divna stvar, jer vam pomaže da lakše živite i hodate kroz obaveze. Planiramo stvari koje treba da uradimo, gde treba da odemo, pišemo podsenike... ali svakako nije smak sveta ako se dogodi nešto iznenadno što poljulja naš plan i malo ga izokrene, jer ko zna, neočekivano nekada može doneti mnogo više i lepše od isplaniranog. Dakle, uživajte u vođenju vaših planera, ali nemojte dozvoliti sebi da postanete rob planiranja i striktno pratite uputsva, i ne dopustite da napisano preuzme vodeću ulogu u vašem životu. :)


Nadam se da sam ispunila svoj zadatak koji sam vam spomenula u jednom od gornjih pasusa.
Pisala sam skoro o tome kako se možete delotvornije organizovati, pa posetite ovaj post za još koji  savet. :D

Da li ste nekada bili rob planiranja?
Ako jeste, kako se 'borite' sa tim?


You Might Also Like

44 komentara

  1. Nebi se nazvala robom planiranja zato jer moj zivot ide spontano. Sto god sam planirala nikada mi se nije ostvarilo...

    Maggie's Blog

    ОдговориИзбриши
  2. Jao Ana, već si me na naslovu uspijela nasmijati :D, ja nemam planer, ali uvijek isplaniram čitavu sedmicu, šta imam raditi, šta učiti, koje postove trebam napisati i slično, to je nešto što me baš ispunjava, i jako pomaže, planove uglavnom pišem na sticky notes, veoma dobar i jako kvalitetan post, svaka čast ;)

    dnevnadozabloga.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  3. Draga Ana divno si napisala celi post!Dala si mi inpriraciju da i ja počnem pisati planer.Stvarno ti hvala od <3.Ja sam osoba koja se ne zna organizovati,ali nakon ovog posta ću sve znati. ;)
    Ljubim te i puno sreće u daljem blogovanju. :)

    anastasjastyles.blogspot.ba <--------- novi post

    ОдговориИзбриши
  4. NOMINOVALA SAM TE ( something new ) pogledaj na zadnjem postu o čemu je reč <3 <3

    Boomy's Place

    ОдговориИзбриши
  5. Veoma koristan post :). Pomoćiće mi s obzirom na to da ja nikako ne mogu da pišem planer duže od 5 dana, haha :).

    ОдговориИзбриши
  6. Ovaj post je po meni jako koristan . Ja nemam planer , ali bi si ga uskoro trebala nabaviti . Iskreno , ne znam kako će to proći pošto nisam baš najbolja u planiranju . No , ovaj post je jako koristan i mislim da će mi puuuno pomoći .
    P.S.Ako netko želi follow for follow dođite na moj blog .
    lovedisneyhr.blogspot.hr
    <3

    ОдговориИзбриши
  7. Sve si ovo divno rekla i dala si izvrstan primjer oko izlaska! Prijavljena sam na tvoj blog, uzvrati ako želiš ☺❤❤

    IlvaMagicalWorld

    ОдговориИзбриши
  8. Veoma koristan post!Ja planer koristim već neko vreme,medjutim nisam baš bika redovna,ali gledam da ga se što češće pridržavam...
    beautyqueen000.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  9. Divno draga!
    Novi post ; https://faasshione.blogspot.hr/2016/10/how-to-make-mojito-noalcohol.html#more

    ОдговориИзбриши
  10. Jako koristan post, mnogo mi se svidjaa! Kod mene obicno sve ide spontano, ali volim da imam planer za skolu u kojem zapisujem obaveze kako ih slucajno ne bi zaboravila. Planer je super stvar i mislim da bi svako trebao da ima jedan svoj. <33

    http://dearmissmodern.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  11. Odličan post i slike su ti predivne. Npr, ja sam za danas isplanirala gomilu učenja i jedan predmet nisam stigla, doduše, stigla bih, ali sam preumorna i nisam više toliko koncentrirana. Tako da, tu obvezu neću ispuniti danas, ali ću obavezno to napraviti neki drugi dan. Ja također nisam osoba koja može svugdje ostavljati podsjetnike, radije zapisujem sve u planer☺♥

    http://nevergiveup656.blogspot.hr/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala! :*
      Mislim da nije nikakav problem da se malo plan izokrene, jer, kao sto sam već rekla u postu, plan je tu da nam pomogne da se organizujemo, a ne da on vodi naš život. :D

      Избриши
  12. Odlican post! Ja već duže vreme rešavam da napravim planer jer sve u poslednjem trenutku radim,ali nikako.. Veoma mi se dopadaju slike i planer. :)
    The Boho Dairy

    ОдговориИзбриши
  13. Vec sam citala postove na temu planera, ovde na tvom blogu, ako se ne varam, i uvek sam bila odusevljena nacinom na koji ti vodis planer. I ovaj pot mi se jako dopao post, i uvek mi dajes motiv i ideje za moj sopstveni planer tako da ti hvala na tome.

    Gotičarka

    ОдговориИзбриши
  14. Kako savrsena tema za post. ♥ Ovako, ja pokusavam da vodim planer aktivno, ali da time ne opteretim sebe. Mislim, nije smak sveta ako ne uspem istog dana da uradim sve sto je napisano tacno u minuti, ili ako mi naradna dva dana nisu isplanirana. Kao sto si rekla ne treba postati rob planiranja vec je plqner tu da nam olaksa. :) Prelepe fotkice. ♥

    eslyisworldview.blogsport.com

    ОдговориИзбриши
  15. Svaka ti čast, Ančice, sve si rekla onako kako jeste i u potpunosti bih se složila sa tobom. kao neko ko i sam vodi planer, nekada baš volim da preskočim neku od obaveza, ali mi je bitno samo da imam na umu do kada i šta moram uraditi. :) <33

    Marsyly

    ОдговориИзбриши
  16. Predivan pos draga moja,potpuno se slazem sa tobom <33!Planer vodim vec godinu i nesto dana i milio puta se desilo da uopste ne uradim ono sto u jemu pise <33!Kao sto si i samam rekla on nam sluzi da se bolje organizujemo a ne da se opteretimo :)!

    ОдговориИзбриши
  17. Ana,mnogo ti hvala što si napisala post na moj upit <33 Potrudit ću se prestati biti "rob planiranja" i uraditi nešto spontano <33

    Fantastiko World

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na cemu, Marija! Hvala tebi na divnom komentaru i divnoj ideji za post. :*

      Избриши
  18. Kod mene sve mora biti isplanirano inače nema mira :)
    super su ti postovi i slike su odlične :)

    ОдговориИзбриши
  19. Draga Ana, moram reći da mi se sviđa tema ovog posta. Niko još nije pisao ovako nešto i moram pohvaliti tvoju originalnost. Takođe, nešto što jako volim na tvom blogu to su slova, dovoljno su velika i "pregledna" za čitanje ili kako već da se izrazim. Fotografije su divne i sviđa mi se što si ih dekorisala mndarinama, svećama i ovim srculencetom, svaka čast, sve pohvale! :* Ja već imam dugo svoj planer i u potpunosti se slažem sa svim što si napisala. U redu je nekad "poremetiti" planove koji su zapisani i u redu je nekada ne pridržavati se planova i promeniti ih:)

    Kika's blog

    ОдговориИзбриши
  20. Naslov ovog posta me prvenstveno privukao jer ja znam biti tzv rob planiranja, na način da sve isplaniram strikno ali ne ostvarim većinu ali ovu školsku godinu prvi put vodim planer donekle uspješno i ponosna sam na to haha jer sam inače dosad uvijek zaribala xD. Slike su ti predivne i svaka čast na njima i na postu općenito, tema je odlična.

    Inače sam otvorila svoj prvi YouTube kanal prošli tjedan pa bih ti bila zbilja zahvalna ako bi bacila pogled, sve piše u ovome postu: http://strujadreams.blogspot.hr/2016/10/moj-prvi-youtube-kanal.html
    Unaprijed hvalaa! :D
    -Sara

    ОдговориИзбриши
  21. Slike, SLIKE, savrsenstvno, svaka ti cast! Inace, slazem se sa tobom u vezi svega, ja vodim planer ali nisam bas striktna po pitanju njega, pomace mi da organizujem pisanje postova i ucenje, takodje smisljam razne teme za nove postove, ali ga ne pisem na dnevnom nivou, jer samo izgubim vreme pisuci posto na kraju jedva sta od toga odradim. Odlican post, sve pohvale. :)

    ОдговориИзбриши
  22. super ti je post :D

    http://alafolie-toinsanity.blogspot.hr/

    ОдговориИзбриши