Kako preživeti pretprazničnu euforiju bez napada panike i stresa?

23:06

Kada god je pred nama nešto svečano i lepo, nešto za šta se treba pripremiti, praviti planove i slično, imamo običaj da načisto izgubimo živce. Uprkpos tome što želimo da sve ispadne kako treba, a malo je reći savršeno, nešto obavezno ne krene onako kako smo zamislili i prosto imamo osećaj kao da nam konci klize iz šaka. Ja smatram da je život previše kratak da bismo se nervirali oko nečega stresnog, a kamoli oko onoga što je lepo i što nam donosi radost, te vam stoga pišem jedan post sa svojim savetima kako sa što manje nervoze i bezvolje prebroditi praznike, a usput i uživati u njima. 

# na papir
Za početak, uzmite jedan čist beli papir, tamnu olovku, i pišite. Razgraničite ono što su vam prioriteti, i ono što vam bespotrebno oduzima vreme. Sastavljajte tabele, spiskove za kupovinu, obaveze, osmislite kako i šta ćete kome pokloniti za praznik... a ne bi bilo loše ni da otprilike izračinate budžet koji će vam biti potreban, pa čisto okvirno da znate kojim će se tokom stvari odvijati, i samim tim nećete upasti u neželjene minuse ili situacije da činite sve u poslednjwm minutu.


# novac
Spomenula sam pri prethodnoj stavci da bi trebalo da isplanirate na šta ćete sve trošiti novac i koliko bi to iznosilo, i i dalje stojim pri istom. Zaista je najbolje da imate neku sliku u glavi, da znate kolikom sumom raspolažete, da li imate viška ili je ipak vreme da malčice usporite. Upamtite, vreme praznika je, nisu novac i materijalno bitni, već ono što dolazi iz srca - bar kada su pokloni u pitanju. Vodite se spiskom koji ste prethodno napravili i na najbezbolniji način ćete novac trošiti samo na ono bitno, a možda i uštedeti nešto, umesto ostati praznog džepa.


# misli na sebe
Sneg veje, vi ste u toploj sobi, u mekaon džemperu, misli su vam odlutale ko zna gde... i ništa ne može pokvariti idilu oko vas. Začinite je toplim čajem, dobrim knjiškim naslovom, slatkastikm prazničim filmom, ili partijom monopola sa ukućanima. Opustite se i zabavite, pa to i jeste čitava svrha praznika, zar ne?


# jedan poklon više
Pretpostavljam da već imate gomilu ideja kome ćete pokloniti šta, i uveliko ste u neodumicama, ali bilo bi odlično kada biste još jednoj osobi poklonili nešto - sebi. Da, dobro ste pročitali, treba sebi nešto lepo da poklonite, bilo komad nove garderobe, nova knjiga, parče omiljene torte iz poslastičarnice, dvodevno putovanje, ili opuštajuće veče uz tihu muziku i vruću kupku. Hajde, bilo šta, ipak vi najbolje poznajete sebe i znate čime ćete se najradije zadovoljiti.


# kreativnost
Ako želite da se osećate lepo i opušteno, prosto morate biti kreativni i šarenih misli. Dopustite svojoj mašti da vas vodi kuda god ona poželi, a na vama je da odaberete koja sredstva ćete koristiti u realizovanju ideja, da li makaze, papir i konfete, četkice i tempre, novogodišnje ukrase, modle za kolače, dnevnik i olovku, planer i flomastere, fotoaparat... zaista je nebitno, sve dok ste kreativni i opušteni, i odavno zaboravili na stres.


# korak po korak
Poslednje što ću vam danas savetovati jesu šetnje. Po snegu. Potreban vam je par čizama, rukavice i osmeh. Smatram da zaista ima nečega posebnog u četnji po snegu, i hladnom svežem vazduhu koji udišemo. Razbistrićete misli, opustiti se, uživati u prirodi, i što je najbinije, otarasiti se svakog stresa i nelagode koje ste do malo pre osećali - verujte mi na reč.


Kako provodite tekuće decembarske dane?
Da li ste više opuštena osoba ili paničar?

Instagram: laananass
Prethodni post: Dve godine i kusur dana

You Might Also Like

2 komentara

  1. Izvrstan post. Ovi predlozi su zaista od velike koristi i iskreno se nadam da ću uspjeti što bolje da se držim plana, jer decembar je, ionako, prepun obaveza.

    ОдговориИзбриши
  2. Predivan post, drago mi je da je tematika vezana za praznike :D moram pohvaliti tvoje savršene fotografije, ali i navedene ideje

    Delilah's Stories | Filmtastično

    ОдговориИзбриши