Organizovanost na nivou

17:12

U moru obaveza koje danas svi imamo, jako je bitno biti dobro organizovan. Bilo da pišete planere, TO DO liste, ili pak imali svoj mali organizator u glavi, bitno je da vreme iskorostite na najkvalitetniji način, i da kasnije ne bude izgovora tipa 'nisam imala vremena' ili 'nisam stigla, jer sam radila nešto drugo'. U današnjem postu ću sa vama podeliti par trikova koji će vam pomoći da organizujete svoje vreme i stignete sve da izvršite, i opet vam ostane i malo tog neuhvatljivog slobodnog vremena koje možete takođe organizovati i provesti kvalitetno. Verujte mi, kasnije se nećete žaliti da je vreme proletelo, a vi ništa niste postigli da uradite. : )


Planer
Plan, plan, plan! Ključ organizacije jeste da lepo isplanirate svoje obaveze, zapišete na papir šta sve treba i želite da uradite, a onda pored i dodate vreme: koliko vam je potrebno ili od kad do kad ćete određeno raditi. Svaki dan vodite planer, ali se trudite da ne postanete rob planiranja i striktno se pridražavate samo rasporeda. Planer je ipak tu da vam pomogne da svoj život organizujete, ne i da vam ga preuzme.  :)


TO DO lista
Još jedan efikasan vid dobre organizacije su TO DO liste. Njih možete pisati jako često, za svaki dan ili određeni period. Ja vam preporučujem dnevne TO DO liste, zato što biste na taj način odredili prioritete dana, a sebi ostavljali prostora da spontano izvršavate zadato.


Alarm
E sada, ako ste se opredelili za planer, da vas vreme ne zavara, navijte alarm i neka vas obaveštava na svakih sat vremena, ili dva, čisto da znate koliko je prošlo i ne zaboravite koliko još vremena imate. :)


Rano ustajanje
Koliko puta ste čuli da ćete uvek imati više vremena za sve ako malo ranije ustanete? Mnogo? I koliko puta vam je bilo mrsko da ustanete ranije? Podjednako mnogo?  E pa, to biste morali da malo promenite. Dovoljno je da samo pola sata ili bar sat vremena utanete ranije, i imaćete zaista mnogo više vremena, jer, na primer, upravo taj sat možete posvetiti sebi, ukoliko smatrate da ste taj dan preopterećeni drugim obavezama i nećete stići da uradite ništa za svoju dušu. :D

Bez izležavanja
Dobra organizacija podrazumeva da 'ne zabodete' ispred TV-a izaboravite se. Na taj način ćete samo nekvalitetno proversti sate, buljeći u programe za koje ćete kasnije shvatiti da čak ni nisu predmet vašeg interesovanja, umesto da naučite jednu lekciju, prošetate psa ili napišete post, na primer. 


I to su moji saveti za organizaciju vremena i njegovog kvalitetnog korišćenja. Dakle, pišite svoje planove, podsetnike... Ne zaboravite na svoje obaveze, ne radite ništa na brzinu i ostavite sebi bar malo slobodnog vremena koje ćete iskoristiti onako kako samo vi želite. :)

Ako želite da vidite kako sam ja napravila i organizovala svoj planer, pročitajte OVAJ post.
Ovo su još dva posta o organizaciji, koji vam mogu biti od koristi tokom školskog perioda. Pogledajte ih OVDE i OVDE.

Kako se vi najčešće organizujete?
Jeste li spontani, ili ipak volite da imate nekakav plan, makar bio samo u glavi?


You Might Also Like

39 komentara

  1. Ušao sam na post minut pošto je objavljen! :)
    Puno mi se dopadaju saveti, ja nikako da se nakanim da konačno počnem da planiram ali zaista, ozbiljno ću morati ove godine i to pod hitno, hvala ti na malko inspiracije :)
    Inače dizajn bloga ti je presavršen, možda čak i najbolji koji sam video, ali najozbiljnije!

    Novi post -> mravawishes.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala! Drago mi je da ti se toliko dopada moj izgled bloga, zaista mi znači!
      Haha, i drago mi je sto si tako brzo procitao moj post! :D

      Избриши
  2. savrsene fotografije
    http://thewhiteandgold.blogspot.rs/2016/09/my-5-favorites_16.html

    ОдговориИзбриши
  3. Ja jako volim uvijek imati plan, tako da obično koristim sticky notes pa pišem šta trebam raditi za vikend, koje predmete trebam učiti i slično, uvijek volim biti organizovana oko svega, a ovo je odličan post da se to i postigne, btw mislim da pod hitno trebam planer, nešto slično ovom tvom :D

    dnevnadozabloga.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jaki mi je drago da ti se moj planer dopada, draga! :D
      Volela bih da vidim kako je tvoj ispao kada ga izradis. :)

      Избриши
  4. Ja doslovno ne mogu ni mrdnuti bez planera. Nekako se bolje osjećam, kada negdje imam nešto napisano, Napiši post u kojem objašnajvaš kako prestati biti rob planiranja, jer sam to ja!

    Fantastiko World

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Marija, dala si mi jako dobru ideju, i zaista sad imam u planu jedan takav post. Ocekuj ga uskoro, slobodno ;) :D

      Избриши
  5. divno, divno, divno, Ančice! :) Tako si divno ovo napisala, zaista sma živala čitajući. :) Iako smatram da sam generalno dobro organizovana, ovi saveti će mi svakako koristiti, jer ipak, treba zapeti sada u srednjoj školi. :) <33

    Marsyly

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Marso moja, mnogo! <33
      Slazem se da treba zapeti u srednjoj skoli, pricam iz licnog iskustva, haha :D

      Избриши
  6. Obožavam planere i jako sam organizirana osoba tako da je ovaj post za mene savršen!


    Zapratila sam te pa možeš uzvratiti.

    MAKE ART NOT LOVE

    ОдговориИзбриши
  7. Ja sam tip osobe koja ne voli planere i slične stvari, već uglavnom sve radi spontano i ima neki mali organizator u glavi. :) Ne volim da se osećam ograničeno, radim ono što mi se u tom trenutku radi. :) Rano ustajanje je ključna stvar u organizovanju vremena jer, naravno da ćemo izgubiti mnoogo vremena ako se ne probudimo pro 10-11. Kao i uvek, sjajan post, slike su odlične! :)

    http://introverted-dreamer.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Razumem šta želiš da kažeš, međutim meni je mnogo lakše da funkcionišem ako zapišem nešto, naravno, ne i da postanem striktni rob planiranja, kao što sam i navela u postu.
      Inače, mnogo ti hvala na divnom komentaru! ♥

      Избриши
  8. Do sada sam uvek bila spontana i nisam volela da mi sve aktivnosti u toku dana budu isplanirane, ali mislim da ću to promeniti u budućnosti. Kada su obaveze kao što je učenje u pitanju, mislim da je bolje praviti planove i zapisivati ih jer ćemo na taj način biti dosta produktivniji. :)

    Fashion, Beauty and Style

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slažem se definitivno da je bolje zapisati obaveze, pogotovo kada je učenje u pitanju. ja bar na taj način lakše funkcionišem. :D

      Избриши
  9. Predivan post draga Ana,bas dobri saveti a slike su preedivne <33 :)!Ponekad i sve isplaniram,ali ne ide bas po planu hahaha ali se uglavnom trudim da se uskladim <3!

    ОдговориИзбриши
  10. Predivan post. I ja se trudim da u poslednje vreme budem sto organizovanija. Odlican kvalitet slika. Ja bas volim ovakvu vrstu postova,odlicno uradjeno.♥

    Clan sam tvog bloga ako zelis uzvrati:
    aleksandrascorner.blogspot.ba

    ОдговориИзбриши
  11. Ja sam i prošli put jasno iskazala svoje divljenje prema tvom planeru, koji je božanstven. inače zaista je bilo potrebno da se napiše post na ovu temu. odlično si je odradila. Složila bih se u svemu što si rekla, počev od planera, do ranog ustajanja, takođe bih i ja istakla to da nema izležavanja, uz sve to bih ubacila još i da je bitnod a sami sebi postavimo neka pravila i disciplinu i organizovanost ce biti na nivou. Zaista odlican post, i samaza znas koliko oboozavam tvoj blog.

    http://thestoryofagothic.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  12. Ja sam osoba koja voli da sve bude organizovano, ali se ne pridrzavam toga. Uvek u glav imam neki plan sta cu uciti tog dana, ali bas retko kada to i zapisem. Jeste da ti planeri nekome pomazu, ali ja kad ih imam budem sva zbunjena i nemam pojma sta treba da radim. XD Tako da cu se drzati ovoga sto mi ide.☺ A tvoj post je sjajan.♥♥

    Na mom blogu je novi post o gimnaziji pa pogledaj. ;)
    worldarounyo.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  13. Odlicni saveti.Ja imam svoj planer i tu pisem sve obaveze.Super post. <3 <3

    http://marijaarmus.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши
  14. Post je odlican svee pohvalee,uvek sam isplanirana i retko je spontan haha,ako si voljna možes li mi objasniti kako da ukljucim onaj gadžet za praćenjee,hvala unapredd incc sve najbolje u daljem raduu :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti mnogo! <3
      Naravno da ti mogu objasniti, ali javi minse na mail, bice lakse nego ovde. A moj mail imas gore u Kontaktima :D

      Избриши
  15. odlican post :)
    milicas-worldofnarnia.blogspot.com posetite i zapratite moj blog :D

    ОдговориИзбриши
  16. Tvoji postovi su uvijek iskreno predobri! Super pišeš. Meni organizovanje nikada nije baš išlo dobro jer bi mi vremenom dosadilo ali nadam se da će se to promijeniti :)

    ❤ forever-blogm.blogspot.com ❤

    ОдговориИзбриши
  17. Predobar post. Imam i ja svoj planer i iskreno od kad sam počela da ga koristim imam mnogo više slobodnog vremena i sve mi je mnogo bolje organizovano. Hvala ti na lepim savetima, imaš divan blog:)

    Kika's blog

    ОдговориИзбриши
  18. uvek je dobro imati planar! ja svoje planove takodje belezim u moleskin ili u telefon ako nemam njega pri ruci :)
    http://highheelpoodl.blogspot.rs/2016/09/collab-with-bae-jelena-coture-case.html

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja dosta znam da koristim 'beleške' u telefonu, jer kad mi sine neka ideja, ili bih nešto odmah da napišem, a planer mi nije pri ruci, telefon je odlična solucija!:D

      Избриши
  19. Prelep post, draga! Ja koristim planer i trudim se da se pridržavam napisanog. Ne uvek, ali, kao što rekoh, trudim se. Moram da napomenem da su slike stvarno predivne ❤☺

    Novi post
    milicinkutak123.blogspot.com

    ОдговориИзбриши